Studiu îngrijorător. Marii producători din industria laptelui poluează mai mult decât economia Marii Britanii

Cele mai mari companii de produse lactate din lume au aceleași emisii combinate de gaze cu efect de seră ca Marea Britanie, a șasea cea mai mare economie din lume, potrivit unui nou raport publicat de The Guardian.

15 iun. 2020, 07:43
Studiu îngrijorător. Marii producători din industria laptelui poluează mai mult decât economia Marii Britanii

Analiza arată că impactul celor 13 firme asupra crizei climatice este tot mai mare, înregistrându-se o creștere cu 11% a emisiilor în numai doi ani după semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în 2015. Raportul concluzionează că ar trebui redus în mod semnificativ consumul de lactate și carne în țările bogate, pentru a face față provocărilor climatice.

Institutul pentru Agricultură și Politici Comerciale (IATP) din SUA, autorul raportului, arată, de asemenea, că ascensiunea companiilor gigantice de procesare a laptelui a condus în ultimul deceniu la scăderea prețului la lapte sub costul de producție, provocând în același timp criză în mediul rural, fiind astfel nevoie de subvenții pentru menținerea fermierilor pe linia de plutire. Cercetătorii spun că ar trebui reintroduse plafoanele de producție, pentru a proteja atât climatul cât și micii fermieri.

Spre deosebire de presiunea publică din ce în ce mai mare asupra companiilor care procesează combustibili fosili, există o presiune publică redusă pentru a trage la răspundere corporațiile globale de carne și lactate, pentru emisiile lor„, spune Shefali Sharma, director european al IATP și unul dintre autorii raportului. „Puține dintre aceste companii își raportează emisiile reale„, mai afirmă aceasta.

Citeşte şi Bulgaria impune vânzarea produselor locale în supermarketuri. În România nu mai e obligatoriu

Reprezentanții industriei lactate spun însă că raportul nu reflectă realitatea din acest sector. Într-o declarație comună, Judith Bryans, președintele Federației Internaționale a Laptelui și Donald Moore, directorul executiv al Platformei Globale a Produselor Lactate, a declarat că „sectorul lactatelor este angajat să producă alimente nutritive în moduri ecologice și responsabile pentru mediu. Alimentația bogată în produse lactate ajută populațiile, în special în țările în curs de dezvoltare, să evite malnutriția și rezultatele slabe ale sănătății”.

Un raport comun, din 2019, al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Platforma globală pentru produse lactate afirmă: „Pentru a limita creșterea temperaturii, sectorul produselor lactate trebuie să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se îndrepte spre un viitor cu emisii reduse de carbon. Emisiile sectorului [lactate] au crescut cu 18% între 2005 și 2015, deoarece producția totală de lapte a crescut substanțial, cu aproximativ 30%. Totuşi, raportul nu avea în vedere reducerea producției de lapte.

Cei mai mari producători la nivel mondial de lapte sunt Uniunea Europeană, India și SUA.

Peste 90% din emisiile industriei lactate sunt produse de vacile în sine, mai ales sub formă de metan. Raportul IATP a constatat că emisiile de la marile companii au crescut de la 306 milioane tone echivalent CO2 în 2015, la 338 milioane tone în 2017. Emisiile anuale ale Regatului Unit al Marii Britanii sunt de 350 milioane tone pe an.