Studiu INS: în septembrie, românii au consumat mai puţin decât în august

Vânzările de alimente, băuturi şi carburanţi au scăzut cu până la 7,2% în septembrie faţă de august, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), dat publicităţii vineri.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 11:09
Studiu INS: în septembrie, românii au consumat mai puţin decât în august

Scumpirile repetate din ultima vreme a carburanţilor i-a determinat pe şoferii români să-şi facă plinul mai rar. Astfel, potrivit studiului INS, cea mai mare scăderea a fost înregistrată la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, de 7,2 procente. Acelaşi raport arată că românii au mai renunţat şi la alimente, băuturi şi tutun, vânzările la această categorie de produse scăzând cu 1,8%. Acestea sunt urmate de vânzările de produse nealimentare, care sau redus cu 1,1%, reiese din datele publicate vineri de INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia celui auto) a crescut pe ansamblu cu 0,7% datorită majorării cu 3% a vânzărilor de alimente, băuturi şi tutun, în timp ce comerţul de carburanţi a scăzut cu 4%, iar cel de produse nealimentare cu 1%, informează Mediafax