Studiu: Majoritatea românilor sprijină iniţiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat

Majoritatea românilor sprijină inițiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat, ar susține orice acțiune a armatei române în eventualitatea unui război și percep SUA drept principalul sprijin în cazul unei agresiuni, potrivit unui sondaj realizat de Inscop.

30 iul. 2015, 08:44
Studiu: Majoritatea românilor sprijină iniţiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat

În egală măsură,puțin peste jumătate dintre cei intervievați se declară îngrijorați de posibilitatea unor atentate teroriste care să afecteze România, potrivit Barometrului INSCOP-ADEVĂRUL.

79,4% dintre români au o părere bună despre inițiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat, 15,1% o părere proastă, 55,8% dintre ei percep pozitiv măsura SUA de a trimite soldați și armament greu la granița NATO (inclusiv în România), 28,4% percep negativ această măsură, în timp ce 15,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

ANUNŢUL OFICIAL al MINISTRULUI APĂRĂRII despre introducerea obligatorie a serviciului militar în România

Potrivit sondajului, 66,8% dintre respondenți declară că, în cazul implicării României într-un conflict militar, ar susține orice acțiune a armatei, 21,2% nu ar face acest lucru, iar 11,9% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund.

De asemenea, 64,6% dintre persoanele intervievate consideră că, în cazul în care un stat membru NATO e atacat, România trebuie să ajute acea țară prin toate mijloacele civile și militare, 20,3% nu sunt de acord cu acest lucru, în timp ce 15,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

La o întrebare deschisă, 54,5% dintre români indică spontan SUA drept statul care ne-ar ajuta sigur într-un eventual conflict militar, 13,8% Germania, 7,1% Franța, 2,4% Anglia, 2,9% alte state din NATO, 1,7% alte state non membre NATO. 4,5% dintre români consideră că niciun stat nu ar ajuta cu adevărat România în timpul unui conflict militar, în timp ce procentul nonrăspunsurilor este de 13%, indică cercetarea Inscop.

79,6% dintre respondenți au auzit despre atentatele recente ale Statului Islamic din Tunisia, Siria și Franța, în timp ce 17,5% nu au auzit despre aceste evenimente.

Sondajul relevă că 52,8% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați că atentate teroriste ar putea avea loc și în România, iar 43,3% se declară puțin sau deloc îngrijorați de această perspectivă.

„Barometrul INSCOP — ADEVARUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9 — 14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

CITEŞTE ŞI: Amnistie generală pentru dezertorii din armată, decretată de preşedinte