STUDIU: Meditaţiile pot ridica nota la examene chiar şi cu trei puncte. „72% dintre elevii cu media peste 8 la BAC fac meditații”

Meditațiile pot ridica nota la Bacalaureat chiar și cu trei puncte. Peste 70% dintre elevii cu media peste 8 la Bacalaureat au făcut pregătire suplimentară. O spun chiar profesorii, în cadrul unui studiu Digital Nation.
Alina Costache
30 iun. 2021, 15:06
STUDIU: Meditaţiile pot ridica nota la examene chiar şi cu trei puncte.

Peste 50% dintre elevii de clasa a XII-a din România au făcut anul acesta meditații pentru BAC, sperând să compenseze lipsurile cauzate de pandemie. În plus, meditațiile ridică nota la BAC cu 2-3 puncte în medie, potrivit studiului Digital Nation despre Impactul meditațiilor în nota de la Bacalaureat, la care au participat peste 1.800 elevi și profesori.

Studiul demonstrează că elevii care “reușesc”, în general, să atingă performanțe la Bacalaureat 2021 sunt cei care fac meditații particulare. Profesorii declară că 72% dintre elevii cu medii peste 8 la BAC fac meditații. Mai mult, meditaţiile ridică în medie nota elevului la BAC cu 2-3 puncte. Şi majoritatea elevilor au aceeaşi părere.

Pentru 54.9% dintre elevi, meditațiile private sunt deosebit de necesare în pregătirea pentru examenele importante, iar nevoia de pregătire suplimentară este resimțită acut în special de către elevii care dau BAC-ul anul acesta, care sunt puternic nemulțumiți de cum s-a desfășurat școala online în pandemie: 27% dintre aceștia declară că au nevoie de meditații mai ales pentru a înțelege ce s-a predat la clasă: „N-am învățat nimic. 90% din profesori au fost 0. În continuare am bacul și s-a lucrat mai mult la sport decât la română, ne-a spus Tudor, 18 ani, Clasa a XII a la Liceul Teoretic Nicolae Iorga, București.

Având în vedere situația pandemiei și a creșterii învățământului digital, o nouă nișă ce promite să accesibilizeze accesul la meditații crește impresionant. Apetitul pentru meditații online este maxim pentru aproape jumătate dintre elevii din România, iar peste 72% dintre ei folosesc și internetul ca sursa complementară de învățare. La rândul lor, 30.8% dintre profesori consideră că meditațiile online sunt mai avantajoase pentru cei care le susțin, deși doar 13.2% dintre profi consideră că meditațile online sunt avantajoase și pentru elevi.

‘“Faptul că atât de mulți elevi au nevoie de meditații și că, în același timp, sunt deja obișnuiți cu școala online ar trebui să ne dea de gândit dacă nu cumva e momentul perfect să trecem, la nivel național, atât învățământul remedial cât și meditațiile și într-o formă digitală, accesibilă tuturor.” susține Iris Ursea, coordonatorul programului Gata de Bac, ințiat de Digital Nation.

Ministrul Educației a explicat că în orice alt stat este întâlnit acest fenomen de susținere a pregătire a copiilor prin meditații.

Ministrul Educaţiei a făcut câteva precizări privind meditaţiile pe care unii elevi trebuie să le facă. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai declarat că piederile educaţionale din perioada pandemiei sunt foarte mari.

„Pierderile educaţionale au fost mari şi foarte mari. Pierderile educaţionale au fost neuniform distribuite, există această inechitate. Principala problemă a sistemului de învăţământ din România nu este performanţa, ci este inechitatea, este lipsa unui acces echitabil la un învăţământ de calitate. Aceste diferenţe au existat dintotdeauna, aceste diferenţe există şi în alte sisteme de învăţământ din lume, în toate sistemele de învăţământ din lume.

Meditaţiile, să ştiţi, că nu sunt un atribut al sistemului de învăţământ din România, meditaţiile sunt peste tot, şi în Franţa, şi în Japonia, şi în Germania, deci meditaţiile există. Sunt foarte pragmatic în abordare, nu vreau să fiu ipocrit şi să spun că vom ajunge în momentul în care vom interzice părinţilor să consilideze pregătirea propriilor copii. Acest lucru este o absurditate şi nu se face niciunde în lume”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educaţiei are un buget de 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei elevilor

Ministrul a precizat că soluţia o reprezintă meditaţiile organizate în şcoli, pe modelul orelor remediale.

„Ce putem face? Să venim din resursele statului, în paralel, cu meditaţii organizate sistemic, la nivelul şcolii. Avem aceste ore remediale, care funcţionează nu atât de bine pe cât ne-am dori, nu ne aşteptăm să recuperăm toate aceste pierderi suferite pe perioada de pandemie. Vom extinde acest program de ore remediale, atât în timp la nivelul anului şcolar următor şi sunt covins că va fi nevoie şi după anul şcolar 2021-2022 pentru că sunt pierderi foarte mari, nu trebuie să negăm acest aspect.

La ore remediale participă un număr mic de elevi, care duc aceste ore mai degrabă spre sistemul meditaţiilor plătite de către stat, trebuie extins atât în timp, cât şi numersic, pentru că cei care au suferit pierderi cu siguranţă sunt mult mai mulţi decât cei 250.000 de elevi care au reclamat aceste pierderi”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Dieta minune care Monica Tatoiu a slăbit 4 kilograme în 4 zile: „Măsura face diferența”
Capital.ro
Anunț despre Elena Udrea. Ce se întâmplă cu fostul ministru în închisoare. A fost aprobată deja...
Playtech.ro
Serie de cutremure puternice, în România! Oamenii au intrat în panică, unde s-au simţit cel mai tare
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Primești bani dacă telefonul tău te spionează. Cum poți depune o cerere
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. A fost cel mai mare nume al țării. A reușit să scrie istorie pe tot globul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Denis Rifai, lovitură pentru Simion în ultima seară de campanie. A publicat filmul!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă