Studiu MedLife. La șase luni de la rapel, eficiența vaccinului anti-Covid Pfizer rămâne ridicată

Eficiența vaccinului anti-Covid e în continuare la un nivel ridicat, chiar și la șase luni de la rapel, chiar dacă nivelul anticorpilor scade în medie cu 79% în această perioadă, constată un studiu realizat de MedLife.

20 aug. 2021, 15:45
Studiu MedLife. La șase luni de la rapel, eficiența vaccinului anti-Covid Pfizer rămâne ridicată

Concluziile studiului MedLife:

  • Deși nivelul anticorpilor scade în medie cu 79% la 6 luni de la rapel, răspunsul imun rămâne puternic;
  • Pentru 82% dintre participanții în studiu se păstrează un titru ridicat de anticorpi neutralizanți, de peste 80 AU/ml;
  • În cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi neutralizanți rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au trecut anterior prin infecție;
  • Doar 4% dintre persoanele vaccinate care au trecut și prin boală au înregistrat un nivel de anticorpi de sub 80 AU/ml la 6 luni de la administrarea celei de-a doua doză;
  • Valul 4, determinat de noua tulpină – Delta, poate fi temperat dacă vom crește rata de vaccinare și vom continua să respectăm măsurile de siguranță și cele de distanțare;

Concluziile preliminare ale studiului MedLife se bazează pe răspunsul imun al organismului în urma vaccinării anti-Covid pentru etapa II și III, la trei luni, respectiv șase luni de la administrarea schemei complete de vaccin, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 769 de persoane pentru etapa II, 3 luni, și 676 de persoane pentru etapa III, 6 luni, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei, din toate regiunile țării.

Rezultatele MedLife sunt reprezentative pentru persoanele din mediul urban care s-au vaccinat cu Pfizer BioNTech.

În cazul etapei a II-a, adică la trei luni de la rafel, s-a descoperit că în cazul pacienților care au trecut prin boală și s-au vaccinat nivelul anticorpilor se păstrează ridicat.

În etapa a III-a, deci chiar și la 6 luni de la vaccin, răspunsul imun rămâne puternic. 82% dintre respondenți au păstrat un titru de anticorpi neutralizanți de până la 19 ori mai mare față de pragul de referință, potrivit studiului. La 180 de zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin, nivelul mediu al anticorpilor a scăzut până la 226 AU/ml, de la 1063 AU/ml, un procent mediu de scădere de 79% pe întreg eșantionul studiat (676 de persoane în etapa preliminară).

Conform specialiștilor MedLife, chiar dacă procentul pare mare, scăderea de la etapa II (3 luni) la etapa III (6 luni) a fost mai moderată.

Analizând datele studiului pe categorii de subiecți implicați, respectiv pacienți vaccinați care au trecut prin boală (162 persoane din totalul de 676 – n.n.) și pacienți vaccinați care nu au trecut prin boală (514 persoane din totalul de 676 -n.n.), studiul arată că pentru pacienții care au trecut prin boală și care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat, scăderea producându-se de la 2226 AU/ml (valoarea medie a titrului de anticorpi calculată pentru persoanele din categoria analizată în etapa I) la 430 AU/ml, iar 96% dintre aceștia prezintă un titru neutralizant, de peste 80 AU/ml.

În cazul pacienților care nu au fost infectați, dar care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor, la 6 luni de la rapel, ajunge la o valoare medie de 162 AU/ml, iar 78% dintre aceștia prezintă un titru neutralizant .

În ceea ce privește segmentarea populației vaccinate după valoarea titrului de anticorpi neutralizanți dobândiți la 6 luni după administrarea celei de a doua doze, medicii MedLife au concluzionat faptul că deși nivelul mediu de anticorpi este în continuare în scădere, în medie cu 79% în perioada de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze de vaccin, răspunsul imun rămâne puternic și eficiența vaccinului rămâne la un nivel ridicat. Acest detaliu este confirmat și de faptul că 82% din totalul de respondenți implicați în studiu au păstrat un titru de anticorpi neutralizanți mai mare față de nivelul de referință chiar și după 180 de zile de la rapel (80 AU/ml).