STUDIU: Muzica, la fel de contagioasă ca un virus. Cel mai molipsitor gen muzical este de aproximativ 190 de ori mai transmisibil decât pojarul

Un studiu recent a dezvăluit faptul că muzica este la fel de molipsitoare ca un virus, cel mai contagios gen muzical fiind cel electronic.

23 sept. 2021, 17:07
STUDIU: Muzica, la fel de contagioasă ca un virus. Cel mai molipsitor gen muzical este de aproximativ 190 de ori mai transmisibil decât pojarul

Muzica la fel de contagioasă ca un virus. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie studiind modelul descărcărilor pieselor muzicale nou lansate. Ei au constatat că acest model pare să semene foarte bine cu evoluţia unei epidemii.

Autorii studiului, de formaţie matematicieni, au vrut să afle mecanismul prin care anumite cântece devin populare. În acest scop, s-au folosit de instrumente matematice aplicate de obicei studiului modalităţii de transmitere a bolilor infecţioase, scrie Agerpres.

Echipa de cercetători a folosit o bază alcătuită din circa 1,4 miliarde de descărcări individuale de muzică pe serviciul de streaming MixRadio, care nu mai este funcţional în prezent. În urma analizei celor mai descărcate 1.000 de melodii în Marea Britanie între 2007 şi 2014, cercetătorii au analizat gradul în care un model standard pentru epidemii, denumit modelul SIR, se potriveşte cu tendinţele în descărcările de melodii de-a lungul timpului.

Şi muzica, şi bolile contagioase se răspândesc datorită conexiunilor sociale

Oamenii de ştiinţă au descoperit că modelul funcţionează la fel de bine pentru a descrie tendinţele descărcării de melodii ca atunci când descrie transmiterea unei boli în rândul populaţiei.

Citeste si Oamenii de știință au dat verdictul pentru sfârșitul umanității. Soarele va muri și va înghiți Pământul alături de alte planete din univers VIDEO

Sugerează că o mulţime dintre procesele sociale care conduc la transmiterea unei boli sau procese echivalente ar putea totodată să determine popularitatea anumitor melodii. Mai exact, sprijină ideea că atât muzica, cât şi bolile infecţioase depind de conexiunile sociale pentru a se răspândi în rândul populaţiei”, a spus Dora Rosati, autoarea principală a studiului.

În cazul unei boli, dacă vii în contact cu cineva care este bolnav, atunci există o oarecare şansă să contractezi boala respectivă. Pare foarte similar şi în cazul melodiilor. Marea diferenţă este că, în cazul cântecelor, nu e nevoie de contact fizic – se poate întâmpla după ce un prieten de-al meu a folosit o melodie nouă şi interesantă într-o poveste de pe Instagram, iar eu voi merge apoi să o caut”, a mai precizat ea.

Este foarte logic atunci când te gândeşti că din gură în gură se pot transmite lucruri, asemenea bolilor, altor oameni. Principala diferenţă este că, în cazul muzicii, există mai multe modalităţi prin care aceasta se poate propaga”, a spus şi Thomas Rawson, specialist în modelarea matematică a bolilor infecţioase la Imperial College din Londra.

Citeste si Cum arată creierul persoanelor care au murit de COVID-19. Descoperirea uluitoare făcută de oamenii de ştiinţă

Echipa lui Rosati a calculat totodată numărul de reproducere de bază (R0) – un indicator al contagiozităţii unei boli, plecând de la premisa că populaţia are imunitate zero prin infectare sau vaccinare – pentru diferite genuri muzicale.

Muzica, la fel de contagioasă ca un virus. Muzica electronică, de 190 de ori mai transmisibilă decât pojarul

Deşi a variat substanţial de la un gen muzical la altul, au descoperit că dansul şi muzica metal au cel mai mic scor mediu al R0, de 2,8, respectiv 3,7. Muzica pop este mai transmisibilă, dar a fost cu mult depăşită de genuri precum rock şi hip-hop, în timp ce muzica electronică a avut cel mai ridicat R0, de 3,430. Concret, muzica electronică este de aproximativ 190 de ori mai transmisibilă decât pojarul, care are un R0 de circa 18.

Acest lucru nu înseamnă că sunt descărcate mai multe piese de muzică electronică, ci mai degrabă că acest gen muzica se propagă mai rapid în rândul fanilor.