STUDIU: Oamenii de ştiinţă au descoperit că Pluto ascunde sub scoarţa sa îngheţată un ocean uriaş

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi că Pluto, un corp ceresc din Sistemul Solar inclus în categoria ”planetelor pitice”, ascunde sub suprafaţa îngheţată ce acoperă câmpia sa centrală în formă de inimă un ocean uriaş, al cărui volum îl depăşeşte pe cel al tuturor mărilor de pe Terra, informează Reuters.
Alina Costache
17 nov. 2016, 12:31
STUDIU: Oamenii de ştiinţă au descoperit că Pluto ascunde sub scoarţa sa îngheţată un ocean uriaş

În urma acestei descoperiri, raportată miercuri în două studii publicate în revista Nature, Pluto şi-a înscris numele pe lista tot mai lungă de corpuri cereşti din Sistemul Solar – altele decât Terra – despre care cercetătorii afirmă că ar ascunde sub scoarţele lor oceane uriaşe, iar unele dintre acestea ar putea să adăpostească viaţa.

Oceanul de pe Pluto, care este cel mai probabil onctuos, dominat de sloiuri de gheaţă, se află sub un strat de gheaţă cu grosimea de 150-200 de kilometri şi are o adâncime până la 100 de kilometri, a explicat Francis Nimmo, profesor de ştiinţe planetare la Universitatea California din Santa Cruz.

Întrucât oceanul său se află sub un strat atât de gros de gheaţă, Pluto nu este primul candidat pe lista corpurilor cereşti „candidate” la statutul de „habitat locuibil”, a adăugat Richard Binzel, specialist în ştiinţe planetare la prestigiosul Massachussets Institute of Technology (MIT). Însă profesorul Richard Binzel consideră că este „prevăzător” şi nu doreşte să rostească „niciodată cuvântul «imposibil»”.

Apa în stare lichidă este considerată unul dintre ingredientele esenţiale pentru întreţinerea vieţii.

Descoperirea a fost făcută printr-o analiză a imaginilor şi datelor ştiinţifice colectate de sonda spaţială americană New Horizons, care a trecut la mică distanţă de Pluto şi de sateliţii naturali ai acestuia, în iulie 2015.

„Datele ne arată că natura este mai creativă decât suntem capabili să ne imaginăm, iar acesta este motivul pentru care trebuie să mergem acolo şi să explorăm. Am văzut de ce este natura capabilă să creeze”, a adăugat profesorul Binzel.

În ciuda faptului că se află la o depărtare de 40 de ori mai mare decât Pământul faţă de Soare, Pluto deţine în continuare o cantitate suficientă de căldură radioactivă generată de formarea sa, în urmă cu 4,6 miliarde de ani, pentru a menţine apa în stare lichidă.

„Pluto are suficient de multe roci pentru a genera căldură, iar calota sa de gheaţă de câteva sute de kilometri grosime reprezintă un izolator destul de bun. Aşadar, un ocean la mare adâncime nu este prea surprinzător, în special dacă oceanul conţine amoniac, care acţionează ca un antigel”, a explicat profesorul Francis Nimmo.

Cercetătorii americani au făcut această descoperire încercând să afle motivul pentru care un crater de impact cu diametrul de 1.000 de kilometri, cunoscut sub numele „Sputnik Planitia”, în care se află acea bizară pată în formă de inimă, este localizat în apropiere de ecuatorul lui Pluto.

Modelele de analiză computerizată au arătat că acel bazin este umplut cel mai probabil cu gheaţă, fapt care a făcut ca axa lui Pluto să se încline, iar în scoarţa acestei planete pitice să apară fisuri. Acest fenomen este posibil doar dacă Pluto are sub scoarţa sa un ocean, potrivit analizei computerizate.

Sonda americană New Horizons, după ce a trecut pe lângă Pluto, se află în prezent în drum spre alte corpuri cereşti îngheţate, aflate în Centura Kuiper, o regiune de la limita Sistemului Solar, la o distanţă de 1,6 miliarde de kilometri faţă de Soare. O survolare a unui astfel de obiect ceresc, cunoscut sub numele 2014 MU69, va avea loc pe 1 ianuarie 2019.

Citeşte şi Oamenii nu ar putea trăi mai mult de circa 115 ani, relevă un studiu publicat în revista Nature

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”