Studiu Oxford: Cazurile uşoare de COVID-19 au efecte pe termen lung

Persoanele care au făcut o formă uşoară de COVID-19 pot avea probleme de memorie şi atenţie chiar şi la nouă luni după recuperare potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie.

19 ian. 2022, 13:21
Studiu Oxford: Cazurile uşoare de COVID-19 au efecte pe termen lung

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, sau aşa numitul COVID-19 de lungă durată („long-Covid”), au suferit totuşi de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare, informează Reuters.

În cadrul studiului, participanţilor care au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 anterior, dar care nu au raportat alte simptome specific „long-Covid”, li s-a cerut să efectueze exerciţii pentru a-şi testa memoria şi capacitatea cognitivă.

COVID-ul se transformă într-o banală GRIPĂ. Deşi Omicron a pus stăpânire pe România, sunt mai puţine spitalizări şi cazuri grave decât în valul 4

Cercetătorii au constatat că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale, ce fac parte din memoria episodică, până la şase luni după infectare.

Ei au descoperit, de asemenea, că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare.

Octavian Jurma: Sâmbătă e posibil să depăşim recordul din valul 4-Delta. Vom avea 1000 de copii internaţi şi 20.000 de cazuri noi zilnic

„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.

„Descoperirile noastre dezvăluie că oamenii pot avea unele consecinţe cognitive cronice timp de luni de zile”.

Cu toate acestea, cercetătorii au spus că, în timp, indivizii au demonstrat că memoria episodică şi capacitatea de atenţie au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.


loading...
Partenerii noștri