STUDIU: Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19

O treime din populaţia României eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19 s-a imunizat contra virusului SARS-COV 2. Cea mai mare rată de vaccinare, 50%, a fost atinsă în Bucureşti, capitala fiind urmată de judeţul Cluj, a transmis medicul Valeriu Gheorghiţă, coorodonatorul Campaniei de Vaccinare anti-COVID. Compania medicală Regina Maria a făcut un nou studiu privind durata imunităţii date de vaccinul împotriva COVID.

21 sept. 2021, 17:21
STUDIU: Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19

Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19? Un studiu realizat de Reţeaua Regina Maria arată că, în cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate.

Datele studiului mai arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o valoare îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului, potrivit Alephnews.ro.

O altă concluzie a fost aceea că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile.

Studiu mai arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic și asta dovedește eficiența vaccinului care poate proteja pacienții de forme severe și grave ale infecției.

Citeşte şi: Se strâng rândurile la Terapie intensivă. Aproape 1000 de paturi, din cele 1131 existente, ocupate de bolnavii COVID

Valeriu Gheorghiţă anunţă începerea administrării celei de-a treia doze. Ce categorii au prioritate şi ce vaccin primesc cei imunizaţi cu Astra Zeneca

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a anunţat, marţi, că nu mai e „timp de ezitat” în privinţa vaccinării împotriva COVID-19 şi că România va demara administrarea celei de-a treia doze, precizând că aceasta ar putea începe chiar săptămâna viitoare.

„Luăm în considerare administrarea celei de-a treia doze în special în cazul persoanelor de peste 60 de ani, a celor  cu imunosupresie şi a celor care sunt mai expuse prin natura profesiei, cum ar fi personalul medical. Administrarea cele de-a treia doze creşte eficienţa la 95%”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. Acesta a mai precizat că se lucrează deja la actualizarea plateformei de vaccinare pentru a fi pregătită pentru începerea administrării celei de-a treia doze.

„Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot prezenta în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea cu a treia doză începe toamna aceasta. Anunţul făcut de ministrul interimar al Sănătăţii: Categoric. Avem destule doze!