STUDIU Persoanele active noaptea sunt mai inteligente decât cele matinale. Care sunt factorii care afectează performanța creierului

Persoanele active noaptea ar putea fi mai inteligente decât cele matinale, arată un studiu de dată recentă. În cadrul acestui studiu, participanților li s-au dat mai multe teste cognitive, cele mai bune rezultate la teste avându-le persoanele mai active seara.
Irina Dumitrescu
15 iul. 2024, 10:00
STUDIU Persoanele active noaptea sunt mai inteligente decât cele matinale. Care sunt factorii care afectează performanța creierului

Cercetătorii de la Imperial College London au examinat datele a mii de persoane participante la studiul UK Biobank pentru a investiga tiparele de somn și cogniția. Ei au examinat legătura dintre durata somnului, calitatea somnului și cronotip – categorisindu-i în „matinali”, „nocturni” sau „intermediari” pentru cei care nu se încadrează în niciuna dintre cele două categorii.

Persoanele care au raportat între șapte și nouă ore de somn pe noapte au obținut cele mai bune rezultate la testele care au examinat inteligența, abilitățile de raționament, timpii de reacție și memoria.

STUDIU Persoanele care funcționează mai bine noaptea sunt mai inteligente decât cele matinale

Conform studiului, publicat în jurnalul BMJ Public Health, academicienii au descoperit că persoanele nocturne și cele clasificate ca fiind „intermediare” au avut „o funcție cognitivă superioară”.

Citeste si Temperatura optimă la care creierul funcționează perfect. Dr. Vlad Ciurea „Căldura afectează întreg organismul”

Studiul nostru a constatat că adulții care sunt în mod natural mai activi seara – ceea ce am numit ‘nocturni’ – tind să obțină rezultate mai bune la testele cognitive decât cei care sunt ‘matinali’„, a spus dr. Raha West, autorul principal al studiului, din Departamentul de Chirurgie și Cancer de la Imperial College London, potrivit SkyNews

Cercetătorii au analizat datele a aproape 27.000 de persoane, comparând performanțele lor la teste cu durata, tiparul și calitatea somnului raportate de aceștia.

Factorii care dăunează performanței creierului

Sexul feminin, înaintarea în vârstă și diagnosticarea cu angină, hipertensiune arterială și diabet par să „agraveze performanța cognitivă”, au spus cercetătorii.

Citeste si Cum să combatem oboseala din zilele caniculare. Dr. Vlad Ciurea dezvăluie obiceiul minune care ne dă energie

Co-autorul studiului, profesorul Daqing Ma, de asemenea din Departamentul de Chirurgie și Cancer de la Imperial, a adăugat:

Am constatat că durata somnului are un efect direct asupra funcției cerebrale și credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este foarte importantă pentru a îmbunătăți și proteja modul în care funcționează creierul nostru. Ne-ar plăcea să vedem intervenții politice pentru a ajuta la îmbunătățirea tiparelor de somn în populația generală„, a adăugat profesorul.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”