STUDIU. Poluarea aerului facilitează infectarea cu coronavirus şi amplifică simptomele

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, poluarea aerului facilitează infectarea cu noul coronavirus şi amplifică simptomele, informează The Guardian. 

13 iul. 2020, 12:57
STUDIU. Poluarea aerului facilitează infectarea cu coronavirus şi amplifică simptomele

Potrivit studiului realizat de cercetătorii din Marea Britanie, expunerea pe termen lung a persoanelor la particule poluante generează creşterea cu 10% a infecţiilor şi spitalizărilor, iar rata mortalităţii are o creştere de 15%. Studiul a luat în calcul alţi peste 20 de factori, inclusiv densitatea medie a populaţiei, vârsta, spaţiul locativ, ocupaţiile şi obezitatea.

„Prin utilizarea datelor detaliate, am descoperit dovezi puternice că există un raport pozitiv între poluarea aerului, mai ales a prezenţei particulelor fine, şi cazuri de Covid-19, internări şi decese. Acest raport se menţine şi după aducerea sub control a unei serii largi de factori explicativi”, au concluzionat oamenii de ştiinţă, potrivit dcnews.ro. 

„Am fost frapat de raportul puternic de cauzalitate”, afirmă profesorul Matthew Cole, de la Universitatea din Birmingham, coordonatorul studiului. Concluziile oamenilor de ştiinţă au fost examinate de savanţi independenţi şi vor fi publicate în revista Environmental and Resource Economics.

Un studiu precedent fusese realizat de Universitatea Harvard şi depistase o creştere cu 8% a ratei mortalităţii din cauza poluării.

„Noi am folosit date mai exacte, mărimea medie a 355 de localităţi olandeze fiind de 95 de kilometri pătraţi, faţă de 3.130 de kilometri pătraţi în cazul districtelor din SUA. Acest lucru înseamnă că sunt analizate mai bine caracteristicile fiecărei regiuni, inclusiv expunerea la poluare”, explică profesorul Matthew Cole. Studiul a fost efectuat în Olanda deoarece poluarea este mai accentuată în zonele rurale decât în oraşe, în contextul fermelor de animale.

Citeşte şi Medicii de la Institutul „Marius Nasta” din prima linie a luptei anti COVID sunt la capătul puterilor. „Nu ştiu cât mai putem ţine”


loading...
Partenerii noștri