STUDIU: Populaţia evreiască din Europa a scăzut cu 60% în ultimii 50 de ani

Europa a pierdut aproape 60% din populația evreiască în ultimii 50 de ani, cauza principală fiind prăbușirea Uniunii Sovietice, după care mulți evrei au părăsit Europa de Est odată cu deschiderea frontierelor, arată un studiu.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 09:51
STUDIU: Populaţia evreiască din Europa a scăzut cu 60% în ultimii 50 de ani

Acum, aproximativ 1,3 milioane de evrei locuiesc în Europa, 0,1% din populația continentului. Două treimi dintre ei locuiesc în Franța, Marea Britanie și Germania.
Cifrele aparţin unui raport realizat de Institutul pentru Cercetări Politice Evreiești din Londra, care încearcă să ofere o imagine cuprinzătoare a populațiilor evreiești din țările europene.

Evreii nu au fost doar o parte integrantă a istoriei și culturii europene, ci sunt, de fapt, unul dintre cele mai vechi și originale grupuri componente. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, slăbiciunea inerentă a unei minorități fără pământ și neputincioase față de societățile bazate pe teritoriu și puterile lor, pune poporul evreu într-o condiție de dependență și instabilitate”, potrivit studiului, intitulat „Evreii în Europa la începutul mileniului”.

De la sfârşitul secolului al XVIII-lea și până la XIX-lea, numărul evreilor din lume a crescut la peste 10 milioane, ajungând chiar la 16,5 milioane înainte de cel de-al doilea război mondial. Cea mai mare parte a creșterii a fost în Europa de Est, apoi în America, urmată de Palestina și Israel.

Asasinarea a 6 milioane de evrei în Holocaust a redus populația globală la aproximativ 11 milioane.

În 1880, 88% dintre evreii lumii trăiau în Europa. Până în 1945, această pondere scăzuse la 35%, apoi la 26% în 1970 și la 9% în 2020. Cea mai mare parte a acestui declin a avut loc în Europa de Est, unde ponderea totalului global a scăzut de la 26% în 1945 la 2% în 2020.

Studiul arată, de asemenea, că aproape 70.000 de evrei născuți în Israel locuiesc acum permanent în Europa, aproximativ 25% dintre aceștia în Marea Britanie. Marea majoritate a evreilor europeni – inclusiv 90% dintre evreii britanici – nu intenționează să emigreze în Israel sau în altă parte.