STUDIU: România, una dintre cele 13 ţări europene în care închisorile sunt suprapopulate

România este una dintre cele 13 țări europene care suferă din cauza suprapopulării închisorilor, în condițiile în care în 2014 avea un număr de 109,1 deținuți pentru fiecare 100 de locuri disponibile, în timp ce la nivelul Europei media este de 94 de deținuți la 100 de locuri, informează Statistica Penală Anuală a Consiliului Europei (SPACE), un studiu dat publicității marți.
Filip Stan
08 mart. 2016, 10:48
STUDIU: România, una dintre cele 13 ţări europene în care închisorile sunt suprapopulate

Un număr mare de țări din Europa au avut în 2014 o rată a populației penitenciare (numărul de deținuți la 100.000 de locuitori) ridicată, care a fost în medie de 124 la nivelul tuturor țărilor europene, scrie Agerpres.

Potrivit SPACE, Federația Rusă (467,1), Lituania (305), Letonia (240,3), Azerbaidjan (238,2), Georgia (227,9), Estonia (225,1), Ucraina (204), Polonia (203,5) Republica Moldova (201,3), Turcia (197,5), Slovacia (187,9), Albania (187,8), Ungaria (185), Cehia (177,5), Muntenegru (170,2), România (158,6), Macedonia (150,8), Anglia și Țara Galilor (149,7), Scoția (147,6), Serbia (144) și Spania (141,7) sunt țările cu cea mai mare rată a populației de deținuți.

De asemenea, România a avut și una dintre cele mai mari rate europene de deținuți condamnați pentru furt din 2014. Georgia (55), Ucraina (51), Polonia (146), Bulgaria (44), România (40), Letonia (39), Lituania (38), Macedonia (36), Azerbaidjan (35), Ungaria (33) și Slovacia (30) sunt țările cu cele mai mari rate ale deținuților condamnați pentru furt.

În condițiile în care media perioadei de detenție în Europa a fost de 9 luni, România s-a aflat în 2014 pe locul patru în topul țărilor care au o perioadă medie de detenție mai mare, cu 25 de luni, după Azerbaidjan (27,4 luni), R. Moldova (29,2 luni) și Portugalia (27,9 luni), dar peste cea din Cehia (21,4 luni) și Estonia (18,1 luni).

Potrivit SPACE, închisorile europene au realizat unele progrese în reducerea suprapopulării, care scade încet din 2011, deși continuă să rămână o problemă în una din patru administrații penitenciare. Densitatea populației din închisori a scăzut de la 99 de oameni la 100 de locuri în 2011, la 96 de oameni la 100 de locuri în 2013 și apoi la 94 la 100 de locuri în 2014. Și rata populației penitenciare a scăzut în 2014 față de anul precedent cu 7%, de la 134 la 124 de deținuți la 100.000 de locuitori.

Închisorile europene rămân totuși foarte aproape de a-și atinge maximum de capacitate, având în detenție 1.600.324 de persoane.

Numărul administrațiilor penitenciare care suferă din cauza suprapopulării a scăzut semnificativ, de la 21 la 13, în 2014 față de 2013. Țările cu cele mai aglomerate instituții penale sunt Ungaria, Belgia, Macedonia, Grecia, Albania, Italia, Spania, Slovenia, Franța, Portugalia, Serbia, România și Austria. Totuși, notează SPACE, țările pot suferi de suprapopulare carcerală deși numărul total de deținuți este mai mic decât capacitatea închisorilor la nivel național.

‘Suprapopularea creează obstacole enorme pentru reabilitarea făptașilor și deci pentru ameliorarea protejării societății de infracțiuni. De asemenea, poate încălca drepturile omului. Salut progresele realizate în reducerea suprapopulării din închisori. Statele care sunt încă afectate ar trebui să facă mai mult pentru a o eradica, inclusiv aplicând măsuri alternative la pedeapsa cu închisoarea’, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Potrivit studiului, deținuții străini reprezintă în medie 21,7% din totalul populației penitenciare, 34,6% fiind cetățeni ai statelor UE. Însă în timp ce în statele din centrul și estul Europei proporția străinilor nu depășește 10%, în statele din sudul și vestul Europei aceasta este mult mai mare, oscilând între 25% și 96% din totalul deținuților.

Infracțiunile legate de droguri sunt cele pentru care execută sentințe cei mai mulți deținuți (16,5%), urmate de furt (14%), tâlhărie (13,1%) și crimă (12,3%).

Suma medie cheltuită per deținut în 2013 a fost de 99 de euro, cele 45 de administrații penitenciare care au furnizat date pentru studiu cheltuind în anul respectiv 27 de miliarde de euro pentru cazarea deținuților.

Studiul SPACE este efectuat pentru Consiliul Europei de Institutul de criminologie și drept penal al Universității din Lausanne, ediția din 2014 reunind informații de la 50 din cele 52 de administrații penitenciare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Citeşte şi Legea prin care armele în sistemul penitenciar se utilizează numai ca ultimă alternativă, promulgată

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Facultatea de top în care nu intră oricine, dar pe care mulți o fac degeaba. Mii de studenți sunt revoltați de situație – constată că nu se pot angaja după ce încheie studiile
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună