STUDIU: S-a aflat secretul pentru prepararea celei mai bune cafele. Ce au descoperit cercetătorii

S-a aflat secretul pentru prepararea celei mai bune cafele. Cunoscătorii de cafea au avut întotdeauna convingerea că adăugarea unei cantități mici de apă în boabe înainte de măcinare poate face o diferență. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oregon pare să confirme exact de ce.

26 dec. 2023, 16:53
STUDIU: S-a aflat secretul pentru prepararea celei mai bune cafele. Ce au descoperit cercetătorii
S-a aflat secretul pentru prepararea celei mai bune cafele

S-a aflat secretul pentru prepararea celei mai bune cafele. „Când măcini cafeaua, se împrăștie peste tot. Praful iese din râșniță, este ca un nor care acoperă totul. Dar dacă adaugi puțină apă, pare să nu se împrăștie peste tot. Este mai curat. Aceasta a fost principala motivare pentru care oamenii au făcut-o„, a spus coautorul studiului, Christopher Hendon, profesor asociat de chimie computațională a materialelor la Universitatea din Oregon.

Citește și: De ce să nu bei niciodată cafeaua în a doua parte a zilei. „Crește riscul de a face boli cardiovasculare”

S-a aflat secretul pentru prepararea celei mai bune cafele

Dezastrul este cauzat de electricitatea statică, care este creată prin frecare atunci când boabele sunt comprimate. Această încărcare statică face ca particulele de cafea măcinate să se respingă reciproc — ca niște magneți cu aceeași polaritate — trimitându-le în toate direcțiile.

Apa acționează ca un izolator, reducând acest efect — un proces cunoscut sub numele de tehnica „picătură Ross”. „A fost propusă pentru prima dată de un entuziast pe un forum pentru barista la domiciliu„, a spus Hendon. Ideea a existat timp de mai mulți ani și inițial a fost împrumutată din industria producției de materiale, cum ar fi procesarea lemnului.

Echipa de cercetare a inclus doi vulcanologi, care au adaptat o unealtă folosită în mod obișnuit pentru a măsura încărcările electrice pe cenușa vulcanică și incendiile de vegetație. Ei au cântărit cafeaua înainte de a adăuga apă — folosind o pipetă pentru precizie până la microgram — și apoi au măcinat-o într-o râșniță profesională, una dintre cele mai rapide de pe piață și o alegere populară în cafenele.

Adăugarea de cantități mici de apă — începând de la o picătură în sus — pasivează, sau oprește, încărcarea statică și o face într-un fel în care cafeaua iese din râșniță fără să fi fost încărcată vreodată„, a spus Hendon. Nu este clar exact ce face apa, dar el a spus că probabil absoarbe încărcarea sau schimbă temperatura în interiorul râșniței, reducând efectele frecării.

Dacă adaugi o cantitate suficientă de apă, poți înlătura și formarea aglomerărilor. Vei atinge în principiu extracții mai mari sau mai puține pierderi. Exact asta face, pentru că oferi acum mai multă suprafață disponibilă pentru aceeași cantitate de apă.„, a adăugat specialistul.

Cantitatea ideală de apă poate varia în funcție de parametrii precum tipul de prăjire și granulația măcinăturii, așa că nu există o regulă valabilă pentru toate, dar în medie, studiul a arătat că adăugarea apei crește randamentul de extracție cu 10%. Hendon a avertizat că acest lucru nu se traduce neapărat printr-o diferență tangibilă în gust, dar confirmă beneficiul tehnicii „picătură Ross”.

(De când s-a publicat studiul), am primit multe e-mailuri de la oameni care îmi spun cât de recunoscători sunt, pentru că din punct de vedere al curățeniei, acesta este un upgrade masiv, masiv. Ce aș recomanda utilizatorului casnic este să înceapă cu o singură picătură de apă și să construiască de acolo — există o cantitate semnificativă de nuanțe în acest proces„, a spus Hendon.