STUDIU: Scade încrederea populaţiei în măsurile anti-COVID luate de autorităţi

Potrivit unui studiu internaţional realizat de KekstCNC, scade susținerea populară pentru măsurile anti-Covid luate de marile state occidentale.

26 iul. 2020, 15:10
STUDIU: Scade încrederea populaţiei în măsurile anti-COVID luate de autorităţi

Studiul a fost realizat în şase ţări importante: Franţa, Regatul Unit, Germania, Japonia, SUA şi Suedia. Potrivit acestuia, luna iulie a înregistrat o tendinţă de scădere a încrederii în autorități, comparativ cu luna iunie.

Astfel, în Regatul Unit numai 35% dintre cei chestionaţi percep pozitiv acţiunea guvernului, cu 3 puncte procentuale mai puţini decât în iunie.

Susţinerea pentru guvern a scăzut şi în SUA, unde 44% din cei chestionați sunt nemulţumiţi (faţă de 40% la jumătatea lui iunie) și în Japonia, unde mai mult de un respondent din doi (51%, faţă de 50%) estimează că autorităţile gestionează prost criza, scrie Agerpres.

Francezii în schimb se arată mai mulţumiţi de acţiunea guvernului (plus şase puncte procentuale), chiar dacă rămân în general nemulţumiţi (în proporţie de 41%).

73% dintre francezi cred că masca trebuie să fie obligatorie în locurile publice închise, o măsură în vigoare în prezent, faţă de 68% dintre japonezi sau 65% dintre britanici.

Chiar şi în SUA, unde subiectul este intens dezbătut, 63% dintre respondenţi sunt favorabili portului măştii.

Numai Suedia, cu 37% opinii favorabile, face excepţie la acest capitol. Masca este aproape absentă în locurile publice şi autorităţile nu recomandă oricum ca ea să fie purtată.

Peste tot se pare că populaţia supraestimează în mare parte amploarea pandemiei. Astfel, potrivit britanicilor intervievaţi, 22% din populaţie ar fi fost infectată de noul coronavirus în ţară, unde numărul de cazuri înregistrate oficial reprezintă mai puţin de 0,5% din populaţie.

Americanii estimează, la rândul lor, la 20% proporţia populaţiei infectate, de cel puţin 16 ori mai mult decât numărul oficial al cazurilor înregistrate.

Tendinţa este şi mai accentuată când vine vorba despre percepţia numărului de decese provocate de COVID-19. În Germania, respondenţii estimează, de exemplu, la 3% numărul morţilor în rândul populaţiei, de 300 mai mult decât în realitate.

Studiul a fost făcut la jumătatea lunii iulie, pe eşantioane reprezentative de 1.000 de adulţi în fiecare ţară. Marja de eroare este de 3,3% pentru toate ţările.

Citeşte şi Spitalul de campanie pentru cei cu COVID – 19, de pe Stadionul CFR din Timişoara, este plin. Toate cele 56 de locuri au fost ocupate