Şoferii europeni sunt excesiv de încrezători la volan şi mereu ceilalţi participanţi la trafic sunt de vină pentru accidente – STUDIU

Excesul de încredere şi autosatisfacţia domnesc în rândul şoferilor europeni, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP. Şoferi din 11 ţări europene (Franţa, Germania, Belgia, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, Grecia, Polonia, Olanda şi Slovacia) au fost chestionaţi în privinţa obiceiurilor lor de conducere a automobilelor cu ocazia celui de-a şaselea barometru european al condusului responsabil, realizat de Ipsos pentru Fundaţia Vinci Autoroutes.

29 apr. 2019, 05:53
Şoferii europeni sunt excesiv de încrezători la volan şi mereu ceilalţi participanţi la trafic sunt de vină pentru accidente – STUDIU

Pentru prima dată, neatenţia la volan a fost identificată de europeni drept prima cauză de mortalitate rutieră (54%), devansând conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor şi viteza excesivă.

Citeşte şi Studiu: Şoferii europeni sunt prea siguri pe ei, reticenţi la critici şi agresivi

Smartphone-uri, GPS, handsfree, căşti Bluetooth: în ultimii ani, obiectele conectate au „poluat” tot mai mult activitatea şoferilor.

Deşi conştientizarea riscurilor a înregistrat progrese, comportamentele neadecvate au persistat. Astfel, deşi 97% dintre respondenţi consideră că este periculos să scrie SMS-uri la volan, aproape un sfert dintre ei (24%) fac acest lucru.

Invitaţi să explice acest paradox, „şoferii spun că stăpânesc arta şofatului şi îşi cunosc limitele sau nu s-au gândit la pericole”, a declarat Bernadette Moreau, delegat general al Fundaţiei Vincie Autoroutes, care a denunţat „un exces de încredere” în rândul conducătorilor de vehicule.

Într-adevăr, 11% dintre respondenţi recunosc faptul că au avut un accident sau s-au aflat foarte aproape de a suferi un accident întrucât au folosit telefonul mobil în timp ce se aflau la volan.

Continuarea articolului pe economica.net.