STUDIU: Tratarea bolnavilor de COVID cu steroizi reduce riscul de deces

Potrivit unei analize a şapte studii clinice efectuate la nivel internaţional, tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20 la sută. În urma studiului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament, potrivit Reuters.

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 05:09
STUDIU: Tratarea bolnavilor de COVID cu steroizi reduce riscul de deces

Potrivit analizei, steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

„Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de Covid-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, arată un comunicat al cercetătorilor.

Janet Diaz, coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, spune că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include „o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de Covid-19.

„Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi…există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate.”, a spus Diaz la un eveniment live online al OMS.

„Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acestă analiză.

Concluziile, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele anunţate în iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de Covid-19.

Ulterior, dexametazona a fost folosită pe scară largă în sloanele de terapie intensivă din mai multe ţări, pentru tratarea bolnavilor de Covid-19.

Citeşte şi Alexandru Rafila explică de ce România are cea mai mare rată de decese COVID din Europa