STUDIU Vârsta la care oamenii sunt cu adevărat fericiţi şi împliniţi. Doar 20% dintre persoanele care nu au împlinit încă 40 de ani se declară cu adevărat fericite

Probabil că mulţi dintre noi au tendinţa să spună că cea mai frumoasă vârstă este cuprinsă între 20 şi 30 de ani. La fel de mulţi sunt de părere că nu există vârstă mai frumoasă decât cea a copilăriei. Studii recente contrazic, însă, ambele variante.

24 iul. 2022, 15:45
STUDIU Vârsta la care oamenii sunt cu adevărat fericiţi şi împliniţi. Doar 20% dintre persoanele care nu au împlinit încă 40 de ani se declară cu adevărat fericite

Vârsta la care oamenii sunt cu adevărat fericiţi a constituit subiect de cercetare pentru oamenii de ştiinţă de la National Geographic. Aceştia au ales un grup format din 2.500 de americani cărora le-au cerut să se împartă în două categorii: cei care se consideră a fi foarte fericiți și cei care nu sunt prea fericiți.

Vârsta la care oamenii sunt cu adevărat fericiţi

Ulterior, cercetătorii au împărțit subiecţii pe categorii de vârstă, pentru a putea afla perioada de viață în care aceștia au fost mai fericiți. În urma analizării rezultatelor, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care aveau vârste cuprinse între 40 și 49 de ani se simţeau cel mai puțin fericite, aceasta fiind perioada de vârstă cea mai nefavorabilă.

Principalele provocări pe care le au persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani au legătură cu profesia şi sănătatea.

Citeste si STUDIU | Omul, principala cauză a degradării mediului. Trebuie să nu mai considere natura drept o sursă de profit

Doar 20% dintre persoanele care nu au atins încă vârsta de 40 de ani au răspuns că se simt foarte fericite. Cel mai jos nivel al fericirii ar fi atins spre jumătatea anilor 50. Dar apoi curba începe să urce constant până la un vârf care s-ar atinge în jurul vârstei de 80 de ani.

Potrivit studiului, lucrurile par să se îmbunătăţească în vieţile oamenilor odată cu trecerea anilor. Cei mai fericiți participanţi la studiu aveau deja vârsta de 80 de ani sau mai mult de atât.

Citeste si Studiu alarmant. COVID-19 atacă inclusiv creierul. Cercetător: „Unele persoane nu se mai recuperează niciodată”

Cum atingi fericirea

La această întrebare nu existî răspunsuri universal valabile, dar sectoarele de viaţă în care fiecare dintre noi îşi stabileşte nişte ţinte de atins sunt cam aceleaşi.

Fundația Resolution, un grup britanic de reflecție, a ajuns la următoarele concluzii:

  • O bună sănătate și o relație stabilă fac parte dintre principalii factori care determină sentimentul de satisfacție.
  • Femeile au o mai mare satisfacție pentru viața pe care o trăiesc comparativ cu bărbații, dar spun totuși că există mai multă anxietate în viața lor.
  • Oamenii căsătoriți sau care se află într-un parteneriat civil declară în proporție mai mare că viața merită trăită.
  • În carieră, lucrurile stau astfel: angajații independenți se declară adesea mai fericiți decât ceilalți.
  • Cei care au venituri ridicate se declară în general mai fericiți decât cei cu venituri medii. La fel, persoanele cu contract de muncă pe durată nedeterminată, dar și proprietarii de locuințe.
  • Pentru a fi fericit contează și locul/regiunea în care trăiești, a mai constatat studiul.