Studiul care confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Potrivit unui studiu realizat de Spitalul Universitar din Oslo, există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi apariţia cheagurilor de sânge. Reamintim că autoritățile de reglementare europene au primit rapoarte despre peste 220 de cazuri de tromboze apărute în Europa.

13 apr. 2021, 09:35
Studiul care confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi apariţia cheagurilor de sânge
Studiul care confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Studiul care confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi apariţia cheagurilor de sânge. Potrivit oamenilor de ştiinţă, există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi apariția de cheaguri de sânge, număr scăzut de trombocite și hemoragii.

Studiul care confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Citeşte şi Cum putem recunoaşte dacă avem tromboză. Simptomele la care trebuie să fim atenţi dacă ne-am vaccinat cu serul AstraZeneca!

De asemenea, oamenii de ştiinţă au arătat că deficitul de trombocite indus de vaccin în cheagurile de sânge poate fi de fapt mult mai frecvent decât cel constatat în studiile anterioare.

Pe parcursul a 10 zile de la vaccinare, Spitalul Universitar din Oslo a primit cinci persoane, inițial sănătoase, cu niveluri foarte ridicate de anticorpi. Se crede că nivelul ridicat de anticorpi este motivul direct al răspunsului imun puternic al organismului care determină apariția de cheaguri de sânge. Trei dintre aceștia au decedat, în timp ce doi s-au recuperat complet, a explicat medicul șef de la departamentul de boli ale sângelui Pål Andre Holme, potrivit AlephNews. 

Patru din cei cinci pacienți erau femei cu vârste cuprinse între 32 și 54 de ani. Autorul studiului a explicat că la o săptămână după vaccinare, au acuzat dureri de cap, dureri abdominale și dureri de spate înainte de a se îmbolnăvi grav. Cercetatorii nu au reușit să găsească alte caracteristici comune în randul celor cinci pacienți, în afară de vaccin.

Medicul șef Ingvild Sørvoll de la grupul de cercetare de la Universitatea din Norvegia de Nord a comparat efectele secundare cu o afecțiune ce apare atunci când se formează anticorpi împotriva medicamentului heparină.

Citeşte şi EMA examinează cazurile de tromboză apărute după administrarea vaccinului Johnson & Johnson şi un nou efect secundar al serului AstraZeneca

Medicul Pål Andre Holme a descris concluziile studiului ca fiind „extrem de grave”. Cu toate acestea, el nu și-a exprimat opinia dacă vaccinul AstraZeneca ar trebui exclus din programul de vaccinare al Norvegiei.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente, a numit studiul „foarte important”, adăugând că acesta a oferit „o bază pentru cercetări suplimentare” și va fi luat în calcul atunci când Norvegia va decide dacă va relua sau nu vaccinarea cu AstraZeneca.

Acest lucru a fost confirmat și de directorul Institutului Național de Sănătate Publică (FHI), Camilla Stoltenberg. „Acest studiu este important, deoarece folosește date găsite în cazurile norvegiene ale acestui posobil efect secundar rar. Deci, oferă o descriere bună și este un studiu foarte important pentru bazele noastre”, a spus Camilla Stoltenberg.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în 115 țări.


loading...