Studiul care schimbă tot ce știai până acum despre copii! Ce trăsături speciale au cei născuți de mame de peste 40 de ani

Un grup de cercetători a reușit să schimbe percepția despre copii! Potrivit studiului efectuat de aceștia, nașterile după vârstă de 40 de ani au mai multe beneficii decât riscuri.

21 mart. 2022, 15:12
Studiul care schimbă tot ce știai până acum despre copii! Ce trăsături speciale au cei născuți de mame de peste 40 de ani

Dacă îți dorești să-ți întemeiezi o familie, dar încă nu ai găsit persoana potrivită, iar ceasul biologic “bate la ușă”, nu trebuie să disperi. Un grup de cercetători a reușit să schimbe percepția despre copii. Studiile efectuate de aceștia spun că nașterea după vârsta de 40 de ani poate avea mari beneficii.

Studiul care schimbă tot ce știai până acum despre copii!

CITEȘTE ȘI: Sigur nu știai asta! Cinci motive pentru care mamele japoneze renunță la cărucioare și preferă să plimbe copiii în brațe!

Un studiu publicat în Population and Development Review a arătat că acei copii născuti de mame cei au vârsta de peste 40 de ani au câteva avantaje unice în viață.

Oamenii de știință de la Max Plack Institute for Demografic Research and the London School of Economic au analizat 1,5 milioane de bărbați și femei de origine suedeză care erau născuți între anii 1960 și 1991. În urma studiului, cercetătorii au descoperit că acei copii care au fost născuti de mame care aveau aproximativ 40 de ani sau peste aveau tendința de a fi mai înalți, să aibă mai multe studii și rezultate mai bune la testele standardizate, comparativ cu copiii născuti de mame mai tinere.

Autorii studiului au analizat frații, cu exceptia gemenilor, cu aceleași mame și tati și au comparat vârsta mamei lor cu alți factori, cum ar fi înălțimea, aptitudinea fizică, notele obținute în liceu, dar și nivelurile lor de educație.

„Prin compararea fraților care au crescut în aceeași familie, a fost posibil pentru noi să identificăm importanța vârstei materne la momentul nașterii, independent de alți factori care ar putea influența rezultatele”, a explicat autorul studiului, Kieron Barclay.

Beneficiile sunt mai mari decât riscurile legate de o sarcina târzie

CITEȘTE ȘI: Ştiai că te poţi îmbolnăvi atunci când faci curat? Greşelile frecvente care îţi pun sănătatea în pericol

În mod total surprinzător, autorii studiului sunt de acord că beneficiile sunt mai mari decât riscurile legate de o sarcina târzie. De exemplu, posibilitatea de a naște un copil cu sindromul Down.

„O naștere mai târziu în viață poate fi dezirabilă pentru o femeie care are nevoie să se dezvolte intelectual și financiar și poate fi benefică pentru copil, mai ales dacă astfel se bucură de părinți care îi pot susține dezvoltarea armonioasă”, adaugă autorul studiului.

„Beneficiile asociate cu nașterea târzie depășesc factorii de risc individual. Trebuie să dezvoltăm o perspectiva diferită asupra vârstei materne avansate. Viitorii părinții sunt de obicei foarte conștienți de riscurile asociate sarcinii târzii, dar sunt mai puțin conștienți de efectele pozitive”, a confirmat cercetătoarea Mikko Myrskyla.

Așadar, daca nu ai găsit încă pe cineva cu care să-ți întemeiezi o familie, e posibil să ai mai mult timp decât credeai pentru a deveni mama.