SUA a depășit reperul de 50% angajați întorși fizic la job, după pandemie. Salariații se întorc la birouri de teamă că își vor pierde locul de muncă

În cele mai mari orașe din SUA, programul de lucru hibrid a fost folosit și după pandemie, numai jumătate din angajați venind constant la job.

27 feb. 2023, 08:58
SUA a depășit reperul de 50% angajați întorși fizic la job, după pandemie. Salariații se întorc la birouri de teamă că își vor pierde locul de muncă
Aproximativ 50% din angajați preferă să lucreze în continuare de acasă

Managerii unor companii importante din SUA încearcă să îi convingă pe angajați să revină la birou, la locuri de muncă despre care pandemia a scos la iveală că angajații le urăsc.

Din cauza presiunii investitorilor de pe bursă, mai ales a celior din domeniul tehnologiei, mai multe corporații au recurs la concedieri masive la trecerea dintre ani. Acest lucru i-a alertat pe foarte mulți dintre angajați și i-a făcut să se întoarcă la muncă, după ce timp de trei ani au lucrat de acasă, din cauza politicilor anti-pandemie.

Cu aceeași situație s-a confruntat și Elon Musk la preluarea Twitter atunci când le-a cerut angajaților să revină la birouri. Acesta s-a lovit de revoltă și de un val de demisii.

Citește și: Angajări 2023. Generaţia Z vrea lucru remote şi 7000 de lei pe lună

Potrivit statisticilor, în SUA a fost înregistrată o scădere a forței de muncă, iar analiștii au găsit explicații de ordin sociologic ale retragerii americanilor și resorturi psihologice ale reacției. Oamenii preferăsă consume într-un mod lent banii primiți de la guvern pentru politica salvărilor de vieți de pe canapea. Aceștia au realizat în perioada de izolare că își urau locurile de muncă.

După ce în 2020 a fost inventată eticheta de „muncitori neesențiali”, angații își iau revanșa și nu mai vin la muncă pentur că oricum nu sunt atât de importanți. Tinerii care primeau salarii extrem de mici au realizat că pot duce același trai și din casele părinților lor, dar cu costuri mai mici.

Americanii care nu au rămas fără locuri de muncă au foăcut tot ce le-a stat în putință pentru a lucra în continuare de acasă. Șefii companiilor sunt greu încercați din cauza acestui lucru. Șeful băncii de investiții Goldman Sachs spunea în 2020 că munca de acasă nu este compatibilă cu cucltura corporației și i-a avertizat pe angajați încă de atunci că nu le va mai plăti salarii adecvate chiriilor dacă nu vor să se întoarcă la birou.

Citește și: Doar 46% dintre angajați mai acceptă în acest moment lucratul exclusiv de la birou

Procesul de revenire la locul de muncă a fost unul anevoios. Potrivit Profit.ro, doar 50,40% din angajații din 10 mari orașe americane vin zilnic la serviciu, fiind pentru prima dată când seîntâmplă asta de la declanșarea pandemiei.

„Frica de a fi dați afară îi mână pe cei mai mulți angajați către birouri”, potrivit CNBC.

„Din păcate, din cauza politicilor oneroase de lockdown, ce au fost extinse în marile orașe, din punctul de vedere al calității vieții, multe persoane au descoperit că să lucreze de acasă și să vină în oraș doar câteva zile pe săptămână este un mod de viață mai bun și companiile au înțeles că este un avantaj pe care este mai ușor să-l dai oamenilor”, a declarat Alexander Goldfarb, analist financiar.