Doar 46% dintre angajați mai acceptă în acest moment lucratul exclusiv de la birou

Potrivit unui sondaj realizat de eJobs realizat în ianuarie 2023 pe un eșantion de 4.318 de persoane, flexibilitatea companiilor în ceea ce privește modul de lucru este un criteriu important pentru candidați.

25 ian. 2023, 17:48
Doar 46% dintre angajați mai acceptă în acest moment lucratul exclusiv de la birou
O mare parte dintre angajați preferă să lucreze de acasă

Potrivit sondajului, doar 18,4% dintre angajați mai lucrează integral de acasă. Restul își împart programul între casă și birou. Așadar, 18,8% au un program hibrid, structura fiind stabilită de companie, 13,7% trebuie să meargă și la birou, dar au libertatea de a decide câte zile lucrează de acasă și câte de la sediul firmei, iar 3% merg la birou doar pentru întâlniri și ședințe.

„Dacă la începutul lui 2020 încă eram ţara din Europa cu cea mai mică deschidere a angajatorilor faţă de munca remote, acum acest stil de lucru a intrat într-o formă de normalitate şi la noi, în aproape toate domeniile de activitate. La nivelul anului trecut, au fost postate peste 30.000 de joburi remote, cu 29,4% mai mult faţă de 2021 şi cu 490% mai mult decât în 2019, iar de la începutul anului şi până acum avem deja mai mult de 3.000 de joburi remote postate, adică 10% din total.

Asta înseamnă că angajatorii rămân flexibili din acest punct de vedere, însă această flexibilitate se manifestă mai degrabă în direcţia acceptării unui program de muncă hibrid decât a unuia complet remote”, a declarat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.

Citește și: Angajări pe salarii de 4500-10.000 de lei „în mână”, plus comisioane şi sporuri. Nu se cere facultate! Unde se depun CV-uri

57,1% dintre participanții la sondaj lucrează cel puțin cinci zile pe lună de la birou, 14,3% vin la sediu doar o dată pe lună, 9% de două ori, 7,1% de trei ori, iar 12,4% lucrează patru zile pe lună de la birou.

În privința schimbărilor legate de modul în care lucrează, 28,3% dintre angajați au răspuns că își doresc să lucreze hibrid și să decidă câte zile merg la birou, 23,6% vor să lucreze exclusiv de acasă, iar 20,1% și-ar dori să crească numărul zilelor în care muncesc remote.

1,5% intenționează să lucreze mai mult de la birou, iar 22,6% își doresc să lucreze exclusiv la sediul companiei. Din aceste două categorii, 40,4% au spus că decizia de a reveni 100% sau de a munci mai multe zile de la birou aparține angajatorilor și a fost stabilită la nivelul întregii organizații. Restul de 59,6% de angajați pur și simplu nu se mai simt confortabil cu lucratul de acasă și își doresc să facă o schimbare.

Citește și: Angajatorii au ajuns să se roage de tinerii din Generația Z să se angajeze. Jobul ușor, plătit cu 3.500 de lei, pe care îl refuză

„Deşi a fost foarte mult timp dorită de candidaţii români, toate sondajele pe care le-am făcut în jurul acestui subiect ne arată că există şi dezavantaje pe care angajaţii le conştientizează şi care i-au determinat pe mulţi să renunţe la a munci doar de acasă. Sentimentele acute de înstrăinare, lipsa socializării cu colegii, disiparea unei graniţe clare dintre viaţa personală şi cea profesională sunt doar câteva dintre motivele pentru care astăzi vedem că modul de lucru cel mai căutat nu este neapărat cel remote, ci hibrid”, mai spune Ana Călugăru.

Flexibilitatea angajatorului din acest punct de vedere  a devenit un criteriu pentru candidați. 60,9% dintre participanții la sondaj spun că nu s-ar mai angaja într-o companie care nu acceătă munca remote sau hibrid. 26,6 dintre respondenți spun că este un aspect foarte important în decizia de a accepta o ofertă nouă de job. Pe de altă parte, pentru 55,5% cel mai important este salariul, 7,4% caută oportunități de promovare, iar 5,9 spun că echipa contează cel mai mult.