SUA ameninţă Phenianul: Spectrul unui război preventiv împotriva Coreei de Nord se apropie

Spectrul unui război preventiv împotriva Coreei de Nord se apropie de fiecare dată când Phenianul procedează la un tir cu rachetă sau la un test cu bombă nucleară, a apreciat duminică influentul senator american Lindsey Graham, citat de AFP.

04 dec. 2017, 05:10
SUA ameninţă Phenianul: Spectrul unui război preventiv împotriva Coreei de Nord se apropie

„Dacă este un test nuclear subteran, va trebui să se pregătească pentru un răspuns foarte serios din partea SUA”, a avertizat Graham la canalul CBS.

În aceeași declarație, citată de Reuters, senatorul republican a spus că Pentagonul ar trebui să înceapă evacuarea din Coreea de Sud a soțiilor și copiilor ofițerilor americani, întrucât conflictul cu Coreea de Nord se apropie. „Este o nebunie să trimiți soții și copii în Coreea de Sud, având în vederea provocarea din partea Coreei de Nord”, a spus Graham, membru al Comisiei pentru Servicii Militare din Senatul SUA.

„Vreau ca ei (Pentagonul) să stopeze trimiterea de personal auxiliar și cred că acum este momentul să începem să evacuăm” rudele militarilor americani din Coreea de Sud, a spus Graham. SUA au desfășurat un efectiv de 28.500 de militari în Coreea de Sud după războiul Coreei 1950-1953.

Afirmațiile senatorului sunt ecoul celor rostite în ajun de consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, generalul HR McMaster, care a declarat în cursul unui colocviu despre apărare că probabilitatea unui război cu Coreea de Nord „crește în fiecare zi”.

„Suntem angajați într-o cursă pentru a găsi o soluție acestei probleme”, a spus generalul McMaster.

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică intercontinentală la o altitudine și o distanță niciodată atinse de vreun dispozitiv nord-coreean. Sofisticarea noului tip de rachetă i-a uimit pe experți, chiar dacă — potrivit surselor CNN — ogiva s-ar fi dezintegrat la intrarea în atmosferă. Conform ministrului apărării american Jim Mattis, întreg teritoriul se află de acum în raza de acțiune a Phenianului.

SUA și Japonia au încercat imediat să înăsprească și mai mult regimul sancțiunilor ONU împotriva Phenianului, dar Moscova și Beijingul s-au opus.

Lindsey Graham, un reprezentant al aripei dure al Partidului Republican în materie de politică externă, a indicat că a discutat în detaliu acest subiect cu administrația Trump, care — potrivit lui — are drept strategie „să împiedice Coreea de Nord să obțină capacitatea de a lovi SUA cu o rachetă cu ogivă nucleară. Nu numai să o controleze.”

„A împiedica aceasta înseamnă un război preventiv în ultima instanță. Această prevenire devine mai probabilă pe măsură ce tehnologia lor se ameliorează. Fiecare test de rachetă, fiecare test subteran cu armă nucleară înseamnă că mariajul (unei rachete cu o ogivă nucleară) este mai probabil”, a adăugat senatorul.

Coreea de Nord este deja o putere nucleară din octombrie 2006. Ea a procedat la alte cinci tiruri de atunci, între care ultimul, în septembrie 2017, a fost cel mai puternic. Experții rămân împărțiți asupra faptului de a ști dacă nord-coreenii au miniaturizat arma nucleară suficient pentru a o plasa pe o rachetă, așa cum afirmă Phenianul.