SUA anunţă efectuarea cu succes a unui test de interceptare a unei rachete balistice intercontinentale VIDEO

Agenţia de Apărare Antirachetă (MDA) a SUA a anunţat coordonarea cu succes a unui test de interceptare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

RomaniaTV.net
26 mart. 2019, 08:33

În primul test de acest tip, a fost interceptată o rachetă neînarmată care zbura deasupra Oceanului Pacific folosindu-se două rachete de interceptare lansate de la baza forţelor aeriene Vandenberg din California.

Ambele rachete de interceptare au ţintit racheta. Prima rachetă de interceptare a lovit şi distrus vehiculul de reintrare, care într-o situaţie reală ar conţine o bombă. A doua rachetă de interceptare a lovit un obiect secundar, aşa cum era aşteptat, conform MDA, preluat de News.ro.

Racheta balistică intercontinentală a fost lansată de la facilitatea de testare dIN Insulele Marshall.

„Sistemul a funcţionat exact cum trebuia”, a declarat locotenent-generalul Samuel A. Greaves, directorul MDA. El a precizat: „Acest rezultat demonstrează că avem un sistem de prevenire capabil şi credibil în faţa unei ameninţări foarte reale”.

Deşi acest sistem antirachetă este operaţional de mai mult de zece ani, este pentru prima oară când a fost încercată o interceptare folosindu-se două rachete simultan (interceptare de tip „salvo”). O astfel de intervenţie creşte şansele de a lovi racheta ţintă, care într-o situaţie reală de luptă ar putea fi însoţită de ţinte false sau alte măsuri pentru a crea o situaţie mai dificilă.