SUA ar putea ataca Iranul din baza militară din Kîrgîzstan

Baza militară americană din Kîrgîzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, ar putea fi folosită în cazul unui atac asupra Iranului, acuzat de Occident că încearcă să se doteze cu arma atomică, a apreciat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 13:27
SUA ar putea ataca Iranul din baza militară din Kîrgîzstan

„Nu putem exclude că această infrastructură poate fi utilizată în eventualitatea unui conflict cu Iranul”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aleksandr Lukaşevici.

Baza de la aeroportul din Manas, din apropiere de capitala kîrgîză Bişkek, este folosită în prezent la transferul trupelor americane angajate în conflictul din Afganistan.

Diplomaţia rusă consideră că SUA ar putea fi tentate să lanseze o ofensivă militară împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear controversat, pentru a prelua apoi controlul asupra unor vaste rezerve de hidrocarburi din Asia centrală fostă sovietică.

„În spatele apelurilor privind necesitatea de a asigura neproliferarea armelor nucleare s-ar putea ascunde ambiţia de a marca pe harta geopolitică un vast spaţiu bogat în hidrocarburi”, a apreciat Lukaşevici.