SUA au aprobat extinderea vaccinării împotriva HPV la grupa de vârstă 27-45 de ani

Autoritățile din domeniul medical din Statele Unite au aprobat extinderea vaccinării împotriva virusului HPV - considerat principalul vinovat pentru declanșarea câtorva tipuri de cancer, cel mai frecvent fiind cancerul de col uterin - pentru femeile și bărbații cu vârsta între 27 și 45 de ani. Scopul acestei măsuri este reducerea incidenței cancerelor cauzate de virusul HPV, scrie Washington Post. Vaccinul, denumit Gardasil 9, era aprobat, anterior, doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 9 și 26 de ani.

08 oct. 2018, 14:16
SUA au aprobat extinderea vaccinării împotriva HPV la grupa de vârstă 27-45 de ani

Vaccinul se administrează, de obicei, în două doze, la distanță de câteva luni, pentru cei cu vârsta între 9 și 14 și în trei doze pentru persoanele cu vârsta între 15 și 26 de ani.

Se estimează că majoritatea persoanelor cu activitate sexuală din Statele Unite vor fi infectate cu HPV în timpul vieții. În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin, cancer anal, cancer vaginal, cancer de penis sau cancer la gât.

Experții spun că actualul vaccin, care protejează împotriva a 9 tulpini HPV, este cel mai eficient atunci când este administrat înainte de începerea activității sexuale. Vaccinul este considreat însă eficient și după acest moment, pentru că, cu toate că mulți adulți care și-au început viața sexuală au fost expuși la anumite tipuri de HPV, majoritatea nu au fost expuși la toate cele 9 tulpini acoperite de vaccin.

Versiunea originală a vaccinului, denumită simplu Gardasil, a fost aprobată de autoritățile din Statele Unite în anul 2006 și acoperea 4 tulpini ale virusului. Gardasil 9, ultima versiune a vaccinului, a fost aprobat în 2014.