SUA au încredere în garanţiile Chinei privind respectarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Statele Unite au declarat joi că au încredere în garanţiile Chinei privind respectarea sancţiunilor impuse ţării aliate lor, Coreea de Nord, bănuită fiind că ar fi primit din partea Beijingului tehnologia pentru un vehicul de lansare a rachetelor, relatează AFP.

RomaniaTV.net
20 apr. 2012, 05:13
SUA au încredere în garanţiile Chinei privind respectarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Conform săptămânalului IHS Jane’s Defense, oficiali ai Naţiunilor Unite conduc în prezent o anchetă pentru a stabili dacă Beijingul încalcă sancţiunile impuse aliaţilor lor nord-coreeni de către Consiliul de Securitate al ONU şi care au fost stabilite după ce vehiculul dotat cu lansatoare de rachetă pentru distanţe medii IRBM a fost prezentat în timpul unei parade militare la Phenian, pe 15 aprilie.

„China a garantat în mai multe rânduri că respectă în totalitate rezoluţiile 1.718 şi 1.874 (ale Consiliului de Securitate). Nu suntem la curent cu vreo anchetă a ONU în această privinţă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

„Îi credem pe cuvânt (pe chinezi)”, a menţionat acesta, adăugând că nu are informaţii despre vreo discuţie între Washington şi Beijing despre acest vehicul.

Conform săptămânalului, care citează un oficial sub protecţia anonimatului, China ar putea încălca cele două rezoluţii, adoptate în 2006 şi respectiv 2009 după câteva teste nucleare ale Phenianului, dacă a furnizat tehnologie militară regimului comunist.

Coreea de Nord a lansat vineri o rachetă cu scopul declarat de a plasa pe orbită un satelit civil de observaţie terestră. În pofida exploziei după două minute de la lansare, această încercare a fost considerată de către Statele Unite un test al unei rachete cu rază lungă de acţiune.

Un membru al Congresului, Mike Turner, a cerut secretarului de Stat, Hillary Clinton, şi şefului serviciilor de informaţii americane, James Clapper, să demareze o anchetă, bazându-se pe afirmaţiile unui specialist militar conform căruia modelul vehiculului era „foarte probabil bazat pe unul chinez” şi că un astfel de schimb de tehnologie necesita acordul Beijingului.

„Sunt sigur că există un ajutor din partea Chinei”, a declarat secretarul Apărării, Leon Panetta, întrebat fiind de Mike Turner. „Nu am cunoştinţe despre amploare”, a adăugat acesta, menţionând că nu vrea să mai comenteze pe acest subiect în public.

China, care are drept de veto în Consiliul de Securitate şi este unul dintre principalii aliaţi ai Coreei de Nord, a făcut apel după lansarea rachetei la „calm” şi la „reţinere”.