SUA au lovit cu rachete Yemenul, dar Biden anunţă că focul ar putea înceta în Fâşia Gaza până săptămâna viitoare

Forţele americane au lovit trei nave fără pilot şi două rachete de croazieră în interiorul Yemenului, precum şi o dronă de atac deasupra Mării Roşii.

27 feb. 2024, 09:30
SUA au lovit cu rachete Yemenul, dar Biden anunţă că focul ar putea înceta în Fâşia Gaza până săptămâna viitoare

Avioanele SUA au lovit luni trei nave fără pilot şi două rachete de croazieră în interiorul Yemenului, precum şi o dronă de atac deasupra Mării Roşii, care reprezentau o „ameninţare iminentă” pentru navele din zonă, a anunţat armata, potrivit France24.

Houthis din Yemen, susţinuţi de Iran, vizează transportul maritim de luni de zile, iar atacurile lor au persistat în ciuda loviturilor repetate ale SUA şi Marii Britanii, menite să le diminueze capacitatea de a ameninţa o rută comercială globală vitală. În atacul de luni,

Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a distrus „trei nave de suprafaţă fără echipaj uman, două rachete de croazieră mobile anti-navă şi un vehicul aerian fără pilot de atac unidirecţional”, a precizat acesta pe reţelele de socializare.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că speră să se ajungă la o încetare a focului „până lunea viitoare” în războiul dintre Israel şi Gaza potrivit BBC.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care s-au înregistrat unele progrese în negocierile în curs de desfăşurare între Israel şi reprezentanţii Hamas în Qatar.

Numărul victimelor războiului din Gaza, după aproape cinci luni, egal cu cel din Ucraina, după doi ani
„Consilierul meu de securitate naţională îmi spune că suntem aproape”, a declarat Biden. Israelul a lansat o campanie aeriană şi terestră pe scară largă în Gaza după ce atacatorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie. Atacatorii au luat, de asemenea, 253 de persoane ostatice, dintre care o parte au fost eliberate între timp.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, administrat de Hamas, afirmă că cel puţin 29 782 de persoane au fost ucise în teritoriu de atunci, dintre care 90 numai duminică.

Preşedintele Biden, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, a vorbit cu reporterii din New York despre posibila încetare a focului. „Suntem aproape”, a declarat el luni. „Nu am terminat încă. Speranţa mea este că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat anterior că în ultimele zile au fost înregistrate „progrese” în negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni, dar că rămâne neclar dacă Hamas va accepta ultimul acord propus.

Război în Orientul Mijlociu: o rachetă lansată din Liban a făcut ravagii în Israel VIDEO
„Am înregistrat progrese în cadrul conversaţiilor pe care le-am avut între Egipt, Israel, Statele Unite şi Qatar”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Săptămâna trecută, SUA au fost criticate pe scară largă pentru că au pus veto la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Gaza. În schimb, a propus propria rezoluţie de încetare temporară a focului, care avertiza, de asemenea, Israelul să nu invadeze oraşul Rafah din sudul Gazei.

Atac la rețeaua globală de internet – Rebelii Houthi au avariat cablurile subacvatice din Marea Roșie

Rebelii Houthi au avariat 4 cabluri de comunicații subacvatice în strâmtoarea Bab al-Mandeb. Cablurile reprezintă o infrastructură globală esențială care facilitează conexiunile la internet între părți ale Asiei și părți ale Europei.

Cablurile submarine de date din Marea Roșie ar fi fost avariate, la câteva luni după ce rebelii yemeniți Houthi au amenințat că vor face acest lucru.

Cel puțin 15 cabluri submarine trec prin strâmtoarea Bab al-Mandab, situată la capătul sudic al Mării Roșii, un corp de apă cu o lățime de doar 26 km în unele puncte. Yemenul se află pe malul nordic al strâmtorii.
Primele rapoarte privind deteriorarea cablurilor submarine din largul coastelor Yemenului au început să apară luni dimineață, publicația israeliană de știri Globes susținând că patru cabluri (EIG, AAE-1, Seacom și TGN-EA) au suferit avarii. Seacom ar fi confirmat deteriorarea unui cablu pe care îl operează pe o porțiune dintre Kenya și Egipt.