SUA au recunoscut-o pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei

Statele Unite au recunoscut-o miercuri pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei, după demisia lui Evo Morales care a urmat unor săptămâni de manifestaţii, transmite AFP.

14 nov. 2019, 09:00
SUA au recunoscut-o pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei

„Statele Unite salută decizia senatoarei boliviene Jeanine Anez de a prelua preşedinţia interimară pentru a conduce naţiunea sa în perioada acestei tranziţii democratice”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

„Aşteptăm cu nerăbdare să lucreze împreună cu Organizaţia Statelor Americane, instituţiile constituţionale ale Boliviei şi poporul bolivian în timp ce pregătesc organizarea de alegeri liberi, corecte, iar aceasta cât mai repede posibil”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Aproape necunoscută până în prezent, Jeanine Anez, senatoare de dreapta şi avocată în vârstă de 52 de ani, s-a proclamat preşedinte interimar şi a preluat funcţia marţi, potrivit Agerpres.

Evo Morales, în exil în Mexic, a calificat această proclamare ca fiind o „lovitură de stat”.

Chiar înainte de anunţul diplomaţiei SUA, el a condamnat ceea ce a numit „recunoaşterea” lui Jeanine Anez de către preşedintele american, Donald Trump. Pe Twitter, el a denunţat „un complot politic şi economic care vine din Statele Unite”, informează Agerpres.

Critic al fostului preşedinte socialist, Jeanine Anez a promis organizarea de alegeri „cât mai rapid”, înainte de 22 ianaurie 2020. Miercuri, ea a început să-şi numească guvernul desemnând 11 miniştri.

„Lansăm un apel tuturor părţilor să apere democraţia în săptămânile care vor urma şi să se abţină de la acte violente contra cetăţenilor şi proprietăţilor”, a îndemnat Mike Pompeo în comunicat.

De la începutul crizei postelectorale la sfârşitul lui octombrie, zece persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care opt ucise de gloanţe, potrivit ultimului raport al procuraturii generale din Bolivia, prezentat miercuri.