SUA avertizează că Guvernul sirian pregăteşte un nou atac chimic. Situaţia compromite negocierile de pace

Afirmațiile SUA potrivit cărora guvernul sirian ar pregăti un atac cu arme chimice complică negocierile de pace cu privire la Siria, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Ghennadi Gatilov agenției de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

28 iun. 2017, 10:45
SUA avertizează că Guvernul sirian pregăteşte un nou atac chimic. Situaţia compromite negocierile de pace

Washingtonul a amenințat marți cu represalii autoritățile siriene în cazul unui alt atac cu arme chimice, în baza unor informații provenind de la serviciile secrete despre ceea ce par a fi pregătiri active pe un aeroport sirian, același care a fost utilizat pentru presupusul atac chimic din 4 aprilie.

Gatilov a avertizat SUA împotriva oricăror acțiuni unilaterale în Siria, întrucât acestea încalcă suveranitatea țării și nu ar fi motivate de vreo necesitate militară. „Declarațiile că forțele armate siriene s-ar pregăti de utilizarea armelor chimice reprezintă un nonsens absolut. Niște presupuneri fără fundament”, a afirmat înaltul diplomat rus, adăugând că partea americană nu a prezentat nicio dovadă în această privință.

Presupusul atac chimic din 4 aprilie la Khan Shaykhun, în provincia Idlib (nord-vest), soldat cu 88 de morți, între care 31 de copii, a provocat indignare în numeroase capitale occidentale, care au acuzat regimul lui Bashar al-Assad de acel atac. Respectivul atac a provocat o ripostă militară din partea SUA, care au lansat 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria, marcând astfel prima intervenție armată a Washingtonului împotriva regimului de la Damasc, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Regimul de la Damasc pregăteşte un nou atac cu arme chimice

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), atacul din provincia Idlib a fost al doilea „atac chimic” de la începutul conflictului în 2011, după cel cu gaz sarin, care a făcut peste 1.400 de morți la o periferie a Damascului în 2013. Moscova și Damascul resping acuzațiile occidentale.