SUA: Camera Reprezentanţilor LIMITEAZĂ SUPRAVEGHEREA ELECTRONICĂ de către NSA

Publicat: Vineri, 20 Iunie 2014 10:25 // Actualizat: Vineri, 20 Iunie 2014 10:25 // Sursa: romaniatv.net

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat joi cu o largă majoritate un amendament ce reduce puterile de supraveghere electronică ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), un vot care dezvăluie amploarea opoziţiei faţă de NSA în Congres, transmite AFP, citată de Agerpres.

Membrii Camerei Reprezentanţilor au adoptat cu 293 de voturi pentru şi 123 împotrivă un amendament la o lege privind bugetul apărării pentru exerciţiul bugetar 2015, care începe la 1 octombrie. Acest amendament nu a fost analizat şi nici aprobat de Senat, iar votul de joi nu are prin urmare un efect imediat asupra activităţilor NSA.

Însă mesajul transmis de membrii Camerei Reprezentanţilor, deopotrivă republicani şi democraţi, este fără echivoc: aleşii vor să acopere un vid juridic şi să interzică NSA să exploateze date personale electronice ale cetăţenilor americani fără să fi obţinut în prealabil un ordin judiciar.

În prezent, NSA poate urmări, fără ordin judiciar, ţinte străine pe internet, în special prin programul PRISM, care îi vizează pe utilizatorii de Facebook, Gmail şi de alte servicii. Însă agenţia colectează în acest cadru, indirect, şi comunicaţii ale americanilor. NSA a recunoscut că a exploatat în mai multe situaţii informaţii colectate astfel pe serverele sale, fără autorizarea unui judecător, informează Agerpres.

Însă Constituţia şi legislaţia americană solicită guvernului să obţină în prealabil un ordin din partea justiţiei pentru a putea efectua verificări asupra cetăţenilor americani.

Amendamentul de joi pune capăt acestui vid şi interzice NSA să desfăşoare fără ordin judiciar verificări asupra cetăţenilor americani, chiar şi atunci când comunicaţiile acestora sunt colectate din greşeală.

Textul interzice astfel NSA şi CIA să le ceară celor care concep programe de calculator să includă 'porţi de intrare' secrete pentru ca NSA să poată decoda şi avea acces la date personale ale utilizatorilor - lucru pentru care agenţia a fost acuzată mai mulţi ani.

Citeşte şi Edward Snowden a cerut AZIL în BRAZILIA

'Aceste două măsuri aduc schimbări semnificative care ar face să avanseze reforma programelor de supraveghere şi ar permite recâştigarea încrederii pierdute a internauţilor şi companiilor, apărând în acelaşi timp securitatea naţională', au precizat miercuri într-o scrisoare o coaliţie de ONG-uri reformiste.

La un an de la dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, Congresul dezbate încă cea mai bună metodă de a reforma programele de supraveghere americane. Camera Reprezentanţilor a adoptat la 22 mai un proiect de reformă, iar Senatul trebuie la rândul său să analizeze acest dosar în cursul verii.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 iun 11:30
...reduce puterile de supraveghere electronică ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), un vot care dezvăluie amploarea …read more...
20 iun 10:51
...un vot care dezvăluie amploarea opoziţiei faţă de NSA în Congres, transmite AFP, citată de Agerpres. Citește mai departe… ...
20 iun 10:39
... Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat joi cu o largă majoritate un amendament ce reduce puterile de...
1
EUR
4.8359
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H