SUA: Camera Reprezentanţilor votează din nou privind deblocarea activităţii instituţiilor federale

Republicanii din Camera Reprezentanţilor se pregăteau miercuri să se pronunţe prin vot asupra reluării parţiale a activităţii administraţiei federale a SUA, după ce lipsa unui acord asupra bugetului federal a provocat o criză politică la Washington.

RomaniaTV.net
02 oct. 2013, 19:58
SUA: Camera Reprezentanţilor votează din nou privind deblocarea activităţii instituţiilor federale

Deputaţii republicani au în vedere votarea a cinci miniproiecte specifice, pentru serviciile federale următoare: parcuri, muzee şi monumente naţionale; servicii de asistenţă pentru veteranii de război; Washington D.C.; rezervişti; cercetări pentru combaterea unor maladii grave, precum cancerul. Calendarul exact al acestor voturi nu era deocamdată cunoscut miercuri dimineaţă (ora locală).

Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a apreciat însă că planul republicanilor reprezintă o ”idee nebunească”. ”Redeschiderea doar a părţilor administraţiei federale pe care ei (republicanii) le doresc nu este o soluţie responsabilă”, a declarat Reid, informează Agerpres.

O tentativă a republicanilor de adoptare urgentă în Camera Reprezentanţilor, marţi seara, a trei texte privind reluarea parţială a activităţii administraţiei federale a eşuat ca urmare a opoziţiei taberei democraţilor, întrucât ar fi fost necesară o majoritate calificată de două treimi. Noul vot de miercuri nu ar avea nevoie decât o majoritate simplă.

Totuşi, chiar dacă aceste texte ar fi aprobate ulterior de Senat, Casa Albă se va opune prin veto, după cum a anunţat deja miercuri dimineaţă. Preşedintele Barack Obama solicită, la fel ca senatorii democraţi, un proiect de lege a finanţelor de şase săptămâni pentru întreaga administraţie federală a SUA.