SUA: Cel puţin 15 morţi din cauza furtunii de zăpadă şi a temperaturilor extrem de scăzute

Hercule, prima mare furtună de zăpadă din 2014 din SUA, a provocat vineri cel puţin 15 morţi în nord-estul ţării, unde căderile de zăpadă şi rafalele de vânt extrem de puternice vor fi urmate în câteva zile de temperaturi foarte scăzute care vor face ca mercurul în termometre să ajungă la minime istorice, de minus 20 de grade Celsius, transmite EFE.

04 ian. 2014, 06:54
SUA: Cel puţin 15 morţi din cauza furtunii de zăpadă şi a temperaturilor extrem de scăzute

Stratul de zăpadă, care în unele zone a ajuns la 60 de centimetri, şi rafalele puternice de vânt au dus la anularea, pentru a doua zi consecutiv, a mii de zboruri, peste 3.000, şi la întârzierea a 7.000 de curse, la limitarea transporturilor rutiere şi la închiderea şcolilor şi a clădirilor guvernamentale în 22 de state. Din cauza furtunii de zăpadă, s-au înregistrat numeroase accidente rutiere, multe persoane au fost spitalizate din cauza hipotermiei şi mii de americani au rămas fără curent electric în căminele lor şi la locurile de muncă, scrie Agerpres.

Totodată, ca urmare a temperaturilor glaciale, ţevile s-au spart, ceea ce a provocat inundaţii şi evacuări de magazine, teatre şi spitale în unele zone din Boston.

După ce căderile de zăpadă se vor opri, cel mai mare pericol în următoarele zile îl va constitui frigul polar, în aşa măsură încât autorităţile insistă în toate mesajele lor ca populaţia să se protejeze în condiţiile în care temperaturile ar putea atinge minimum istoric de minus 20 de grade Celsius.

Potrivit EFE, cea mai mare furtună de zăpadă din 2014 afectează o treime din ţară, altfel spus peste 100 de milioane de persoane, starea de urgenţă fiind în continuare menţinută în New York şi New Jersey, dar Hercule provoacă mari probleme şi în Massachusetts, Illinois şi Pennsylvania.

Capitala federală, Washington, este acoperită de un strat subţire de zăpadă, dar nu a fost atât de afectată ca alte regiuni din nord-est, motiv pentru care guvernul federal şi autorităţile din D.C. nu au decis închiderea instituţiilor, însă le-au permis angajaţilor să lucreze de acasă.