SUA cere intensificarea luptei pentru distrugerea „reţelei mondiale” a Statului Islamic

SUA au cerut luni coaliției internaționale pe care o conduc intensificarea luptei împotriva 'rețelei mondiale' a grupului jihadist Statul Islamic (SI) în urma atentatelor comise de acesta la Paris, Beirut și Bagdad.

RomaniaTV.net
24 nov. 2015, 00:43
SUA cere intensificarea luptei pentru distrugerea „reţelei mondiale” a Statului Islamic

Vicepreședintele american Joe Biden și emisarul său special pentru coaliția împotriva SI, Brett McGurk, au reunit luni la Departamentul de Stat într-o ședință cu ușile închise reprezentanți ai celor peste 60 țări – între care diplomați francezi, italieni, turci și libanezi – membre ale coaliției militare care bombardează de peste un an gruparea sunnită radicală în Siria și Irak.

McGurk a pledat pe lângă oaspeții săi pentru ca ‘accentuând în continuare presiunea asupra centrului SI în Irak și în Siria, să se facă mai mult pentru coordonarea eforturilor în cadrul coaliției pentru a se exercita presiuni asupra rețelei mondiale a SI’, potrivit unui rezumat publicat de Departamentul de Stat.

Această a cincea reuniune plenară a celor 65 de țări care formează coaliția condusă de SUA de la sfârșitul verii anului 2014 este o consecință a ‘recentelor atacuri barbare de la Paris, Beirut, Bagdad’, precum și la Ankara și deasupra Sinaiului, unde a explodat un avion rusesc, a subliniat diplomația americană.

‘Coaliția este unită în hotărârea sa de a pune capăt flagelului pe care l-a provocat SI în regiune și în cadrul comunității internaționale’, a informat Ministerul american al Afacerilor Externe, în ajunul vizitei la Washington a președintelui francez Francois Hollande.

Pentru a convinge marile puteri să se alieze cu scopul de a ‘distruge’ gruparea jihadistă, printr-o coaliție internațională ‘unică’ împotriva SI, Hollande urmează să aibă o întrevedere marți, la Casa Albă, cu omologul său american Barack Obama și joi, la Kremlin, cu președintele rus Vladimir Putin.

Întrebat despre o eventuală cooperare împotriva SI între coaliția condusă de Washington și Moscova, secretarul de stat John Kerry, aflat în vizită luni la Abu Dhabi, a răspuns: ‘Da, este posibilă’.

La Departamentul de Stat, purtătorul său de cuvânt Mark Toner a reafirmat că ‘se poate imagina o colaborare sau cooperare cu Rusia dincolo de simple mecanisme de ?deconflictualizare’ deja în vigoare (schimburi de informații între aviații pentru a se evita orice incident aerian)’. ‘Dar trebuie mai întâi să vedem dacă Rusia acționează împotriva SI pe teren’, a avertizat el.