SUA cere Rusiei să respecte suveranitatea Belarusului. Reacţia lui Vladimir Putin

Statele Unite au făcut apel luni la Rusia "să respecte suveranitatea" Belarusului, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin s-a declarat pregătit să intervină pe teritoriul statului vecin în cazul în care protestele faţă de Aleksandr Lukaşenko ar degenera.

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 20:16
SUA cere Rusiei să respecte suveranitatea Belarusului. Reacţia lui Vladimir Putin

„Rusia trebuie să respecte suveranitatea Belarusului şi dreptul poporului său de a-şi alege liderii în mod liber şi corect”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany.

„Numărul masiv de belaruşi care protestează paşnic demonstrează clar că guvernul nu poate să mai ignore apelul populaţiei în favoarea democraţiei”, a adăugat McEnany, conform agenţiei AFP, citate de Agerpres.

Săptămâna trecută, adjunctul secretarului de stat al SUA a afirmat că o intervenţie militară a Rusiei în Belarus ar fi „profund de nedorit”. Stephen Biegun a precizat, însă, că Washingtonul nu are niciun indiciu despre astfel de planuri.

Alexander Lukaşenko sfidează protestatarii cu o armă de asalt şi vestă antiglonţ

De asemenea, oficialul american a cerut autorităţilor de la Minsk să accepte medierea din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Zeci de mii de oameni pe străzile din Minsk, pentru a protesta împotriva preşedintelui Lukaşenko. Armata a scos TAB-urile VIDEO

Duminică, zeci de mii de manifestanţi au ieşit din nou în stradă la Minsk şi în alte mari oraşe ale ţării pentru a cere demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat de falsificarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august.

Preşedintele statului Belarus nu şi-a arătat până acum dorinţa de a dialoga cu opoziţia, a cărei mişcare de contestare a intrat în a patra săptămână.

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel la dialog, dar s-a declarat pregătit să trimită forţe în Belarus dacă situaţia ar degenera.

A doua zi, Uniunea Europeană a făcut apel la Moscova „să respecte alegerile democratice” ale poporului din Belarus şi să se abţină de la a interveni în această ţară.