SUA contrazice specialiștii lumii: Nu este nevoie de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19

SUA contrazice recomandările specialiștilor din toată lumea cu privire la cea de-a treia doză de vaccin. FDA susține că nu este nevoie de al treilea rapel.

11 iul. 2021, 16:38
SUA contrazice specialiștii lumii: Nu este nevoie de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19

SUA contrazice specialiștii din toate celalte țări ale lumii, inclusiv Europa și Israel, care recomandă că pentru protejarea optimă împotriva Covid-19, este necesară și o atreia doză de vaccin.

Agenția guvernamentală din Statele Unite care se ocupă de reglementarea medicamentelor a declarat că persoanele care au făcut schema completă de vaccinare, prima doză și rapel, sunt complet protejate împotriva variantei Delta, astfel că o a treia doză nu mai este necesară. Experții americani au precizat că doar persoanele care au refuzat să se vaccineze și cele care nu au trecut prin schema completă de vaccinare, sunt la risc de a contracta Sars-Cov-2.

„Oamenii care nu sunt vaccinați rămân în pericol. Practic, toate spitalizările și decesele Covid-19 sunt printre cei care nu sunt vaccinați”, se menționează în comunicatul citat de NBC News.

SUA zice „Nu” celei de-a treia doză de vaccin. UE face pregătiri pentru imunizarea populaţiei

Comisarul european pentru Sănătate şi Securitate alimentară, Stella Kyriakides, a vorbit despre măsurile pregătite la nivelul UE pentru administrarea celei de-a treia doză a vaccinului Pfizer.

„Suntem deja pregătiţi pentru cazul în care va fi nevoie, atât la nivel european, cât şi în termeni de strategie europeană de achiziţie comună şi de distribuire a vaccinurilor.

Lucrăm la acest lucru în continuare, dar decizia în această chestiune se va baza pe ştiinţă”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, în cadrul unei conferinţe de presă de la Madrid alături de ministrul spaniol al sănătăţii, Carolina Darias, conform Agerpres.

Stella Kyriakides a mai precizat că „lucrează constant cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pentru a adopta o poziţia în viitoarele săptămâni sau luni.

De altfel, comisarul cipriot a avertizat că UE este „într-o situaţie foarte fragilă din cauza creşterii numărului de cazuri pe care o constatăm în numeroase state membre din cauza variantei Delta”.

„Nu este momentul pentru relaxare”, a insistat comisarul european pentru Sănătate şi Securitate alimentară, conform sursei citate.

Avertismentul lansat de Kyriakides vine în contextul în care, la nivel european, 65% dintre cetăţeni au primit o primă doză, iar 47% pe amândouă.

Citeşte şi: Eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut cu 30% în Israel. Tulpina Delta este rezistentă la serurile de pe piaţă, cazurile de infectare sunt în creştere

Joi, laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că vor înainta „rezultate încurajatoare ale testelor în curs pentru o a treia doză de vaccin actual” autorităţilor de reglementare din SUA şi Europa.

Cele două companii consideră că o treia doză ar putea întări nivelul de anticorpi împotriva virusului şi împotriva variantei Delta, foarte contagioasă.

De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri introducerea inflamaţiilor cardiace drept posibil efecte secundare ale vaccinurilor mARN împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna, conform agenţiei Reuters. Astfel, EMA recomandă ca miocarditele şi pericarditele să fie trecute în prospectul vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna drept noi efecte secundare.