SUA, declaraţie de război. Vor avea loc BOMBARDAMENTE „de sprijin”, s-a declarat stare de urgenţă

Guvernul afgan a impus sâmbătă stare de urgență în aproape întreg teritoriul țării, în încercarea de a-i opri pe talibani să mai invadeze orașele

26 iul. 2021, 17:42
SUA, declaraţie de război. Vor avea loc BOMBARDAMENTE „de sprijin”, s-a declarat stare de urgenţă

SUA vor continua raidurile aeriene în sprijinul trupelor afgane dacă talibanii nu-şi opresc ofensiva, a declarat duminică la Kabul şeful operaţiunilor militare americane în Afganistan.

„Statele Unite au intensificat loviturile aeriene de sprijin pentru forţele afgane în ultimele zile şi suntem pregătiţi să menţinem acest nivel ridicat de sprijin în zilele următoare, dacă talibanii îşi continuă atacurile”, a afirmat generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), porivit AFP, preluată de Agerpres.

Talibanii au cucerit în ultimele zile vaste zone rurale în Afganistan, în timp ce desfăşoară o ofensivă totală împotriva forţelor afgane, care coincide cu retragerea definitivă a trupelor internaţionale din această ţară, retragere aproape încheiată.

Forţele afgane nu au opus până în prezent decât o slabă rezistenţă în faţa talibanilor şi au pierdut controlul asupra majorităţii capitalelor provinciale şi a principalelor axe de transport, stârnind temerea că talibanii ar putea prelua din nou puterea pierdută cu aproape 20 de ani în urmă după operaţiunea militară condusă de SUA în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Guvernul afgan a impus sâmbătă stare de urgență în aproape întreg teritoriul țării, în încercarea de a-i opri pe talibani să mai invadeze orașele. În afară de capitala Kabul și încă două provincii, oamenii nu au voie să iasă din case între orele 22.00 și 04.00.

„Vreau să fiu clar: guvernul afgan va fi supus unor grele încercări în zilele următoare, talibanii încearcă să dea campaniei lor un caracter ineluctabil. Dar ei se înşeală (…) Victoria talibanilor nu este inevitabilă”, a susţinut generalul american.

Afganistan: Nivel record de victime civile în mai-iunie (ONU)

Aproape 2.400 de civili afgani au fost ucişi sau răniţi în mai şi iunie în timp ce luptele între insurgenţii talibani şi forţele de securitate afgane au escaladat, un număr record pentru aceste două luni de când au început să fie efectuate înregistrările în 2009, au anunţat luni Naţiunilor Unite, citate de Reuters.

Stare de urgenţă pe timpul nopţii în Afganistan
Misiunea ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA) a declarat într-un raport că a documentat 5.183 de victime civile între ianuarie şi iunie, din care 1.659 au fost decese. Numărul a crescut cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numerele subliniază situaţia gravă pentru civilii afgani în timp ce lupte intense au început în mai şi iunie după ce preşedintele SUA Joe Biden a anunţat că trupele americane vor fi retrase până în septembrie, punând capăt unei prezenţe militare de 20 de ani în această ţară.

Lupte grele au avut loc în toată ţara în ultimele două luni în timp ce talibanii lansează ofensive majore, punând mâna pe districte rurale, puncte de trecere a frontierei şi capitale de provincii în jurul capitalei, determinând forţele afgane şi americane să efectueze lovituri aeriene în încercarea de respingere a insurgenţilor.

Negociatori s-au întâlnit la Doha, capitala Qatarului, în ultimele săptămâni, dar mai mulţi diplomaţi au avertizat că progresele substanţiale sunt puţine de la începutul negocierilor de pace în septembrie.

Omenirea este în pragul colapsului, în două decenii riscăm să ne prăbuşim. Raportul care le dă fiori celor mai mari savanţi
„Îi implor pe liderii talibani şi afgani să ia în seamă traiectoria sumbră şi îngrozitoare a conflictului şi impactul devastator asupra civililor”, a declarat Deborah Lyons, reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Afganistan, adăugând că „un număr fără precedent de civili afgani vor pieri şi vor fi mutilaţi în acest an dacă violenţa în creştere nu este împiedicată”.