SUA. Donald Trump va numi un „câine turbat” şef la Ministerul Apărării

Viitorul președinte al SUA, Donald Trump, a anunțat joi că îl va numi pe generalul de marină în rezervă James Mattis la conducerea Departamentului Apărării. "Îl vom numi pe "turbatul" Mattis secretar al Apărării", a anunțat Trump, în cadrul unui miting în Cincinnati, Ohio, reluând porecla fostului comandant militar al trupelor americane în Irak și Afganistan. "Dar noi nu vom anunța asta până luni, deci nu spuneți la nimeni", a adăugat Trump.

02 dec. 2016, 06:53
SUA. Donald Trump va numi un „câine turbat” şef la Ministerul Apărării

Îl vom numi pe „Mad Dog” („câinele turbat”) ministrul Apărării, a anunţat Trump cu ocazia unui miting din Cincinnati, folosinf porecla după care este recunoscut James Mattis, fostul comandant al trupelor americane din Irak şi Afganistan. Numirea lui Mattis în fruntea Ministerului Apărării nu va fi făcută mai târziu de ziua de luni, au mai precizat Trump.

„Este cel mai bun, este excelent”, a mai spus Trump. Unii dintre ceilalţi generali l-a descris pe Mattis că este aproape ca fostul general George Patton care a excelat îmn cel de-al Doilea Război Mondial.

Mattis va fi primul fost general care devine Secretar al Apărării după George Marshall, în 1950. Pentru a obţine această funcţie, Mattis va avea nevoie de avizul special al Congresului, deoarece legea legea americană le interzice ministrilor Apărării să activeze în armată în ultimii 7 ani ai mandatului lor precedent. Mattis s-a pensionat în 2013.

Citeşte şi CIA: Anularea acordului nuclear cu Iranul ar fi CULMEA NEBUNIEI

Mattis a condus trupele americane în Irak în primul război din Golf, în Afganistan şi Irak, îmtre 2002 şi 2004. El a criticat strategia preşedintelui Barack Obama şi s-a opus acordului nuclear între SUA şi Iran. Trump a scris pe Twitter, după întâlnirea cu Mattis, că acesta este „un adevărat general al generalilor”.

Mattis, scrie presa străină, este foarte apreciat la Washington şi, teoretic, ar trebui să primească portofoliul Ministerului Apărării fără probleme.