SUA: Drona prăbuşită în Iran supraveghea instalaţiile nucleare

Avionul american fără pilot prăbuşit în Iran participa la o misiune de supraveghere a instalaţiilor nucleare iraniene, afirmă surse oficiale şi experţi americani.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 21:22
SUA: Drona prăbuşită în Iran supraveghea instalaţiile nucleare

Până acum, zborurile la altitudini mari efectuate de la baze din Afganistan erau printre cele mai secrete operaţiuni de colectare a informaţiilor despre Iran, iar oficialii americani refuzau să le discute. Dar prăbuşirea acestui aparat, la circa 200 de kilometri de frontiera dintre Afganistan şi Iran, a scos la iveală detalii despre secretul program american, potrivit New York Times.

Detalii despre zborurile avionului fără pilot de tip RQ-170 Sentinel, fabricat de Lockheed Martin, au apărut în Kandahar, Afghanistan, în 2009. Conform experţilor, este clar că avionul era utilizat în cadrul misiunilor agresive de colectare a informaţiilor despre programul nuclear iranian.

Într-un discurs recent, consilierul prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, Tom Donilon, sugera că existau eforturi secrete ale Statelor Unite pentru monitorizarea programului nuclear iranian. „Vom continua să fim vigilenţi. Vom acţiona agresiv pentru a depista orice efort al Iranului în domeniul nuclear”, afirma Donilon în noiembrie, cu ocazia unui seminar al Institutului Brookings.

Oficial, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securtitate în Afganistan (ISAF) a anunţat că avionul prăbuşit a fost pierdut în cursul „unei misiuni de recunoaştere” în vestul Afganistanului. Însă unii experţi afirmă că un astfel de aparat, cu tehnologie care îl face invizibil pe radare, nu prea este folosit în Afganistan, dat fiind că insurgenţii talibani nu dispun de aparatură antiaeriană sofisticată.