SUA iau în calcul deblocarea unui „ajutor umanitar de urgenţă” pentru Grecia

Este nevoie să se facă "mai mult" în Grecia pentru primirea migranților, iar Statele Unite ale Americii iau în considerare deblocarea unui 'ajutor umanitar de urgență' pentru a contribui la acest efort, a declarat vineri la Atena secretarul de stat adjunct american Victoria Nuland, relatează AFP.

11 mart. 2016, 15:14
SUA iau în calcul deblocarea unui „ajutor umanitar de urgenţă” pentru Grecia

Victoria Nuland, care a vizitat joi o tabăra improvizată și aglomerată de la Idomeni, la granița Greciei cu Macedonia, a cerut ‘deschiderea mai multor centre astfel încât oamenii să poată înțelege opțiunile care le sunt oferite’ pentru distribuirea lor în UE. 

Este nevoie de mai mult efort‘, a adăugat ea, anunțând că Grecia a adresat Washingtonului ‘cereri directe de ajutor’. ‘Sperăm ca în zilele următoare să putem anunța un ajutor umanitar de urgență’, a spus oficialul american. 

Este timpul (ca migranții) să fie mai bine primiți (…) pe măsură ce lucrăm la punerea în aplicare a acordurilor europene între UE și Turcia‘ care vizează un control al fluxului de migranți, a insistat ea. 

Ea a dat drept model ‘ce trebuie urmat’ centrul de primire de la Diavata, în apropiere de Salonic, în nordul Greciei. 

Tabăra de la Idomeni, unde se află 12.000 de refugiați după închiderea rutei Balcanilor, oferă un ‘contrast izbitor’ cu acest centru, a criticat ea, dezvăluind că a văzut ‘în ploaie și în noroi familii într-o situație cu adevărat disperată (…), copii în ploaie și în frig’.