SUA iau în considerare instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Siriei

Statele Unite ale Americii au în vedere instituirea unei zone de interdicţie aeriană limitată în Siria, eventual, în apropiere de graniţa de sud cu Iordania, au declarat vineri agenţiei de presă Reuters doi diplomaţi occidentali aflaţi în post în Turcia, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 iun. 2013, 09:32
SUA iau în considerare instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Siriei

Declaraţiile lor, confirmate de un al treilea diplomat regional, au intervenit după ce Washingtonul a anunţat că va spori sprijinul militar pentru rebelii care luptă împotriva preşedintele Bashar al-Assad, ca răspuns la pretinsele dovezi de utilizare a armelor chimice de către forţele regimului sirian.

‘Washingtonul are în vedere instituirea unei zone de interdicţie aeriană pentru a-i ajuta pe adversarii (preşedintelui Bashar) al-Assad’, a declarat un diplomat, subliniind că această zonă va fi limitată în spaţiu şi timp, fără a oferi detalii.

Comandanţii rebelilor sirieni urmează să se întâlnească vineri cu oficiali occidentali şi turci pentru a discuta probleme legate de asistenţa militară. Până acum Washingtonul a fost reticent în a trimite arme forţelor opoziţiei siriene de teama că acestea ar putea să ajungă în mâinile radicalilor musulmani din brigăzile sunnite.

Unul dintre diplomaţi a spus că instituirea zonei de interdicţie aeriană ar putea contribui la eforturile occidentale de a monitoriza destinaţia oricărei arme trimise în zonă, precum şi la sprijinirea instruirii luptătorilor anti-Assad.

Vineri, Casa Albă a declarat că, folosind arme chimice, guvernul sirian a depăşit limitele stabilite de către Statele Unite, iar America va răspunde la aceasta, a relatat agenţia rusă de presă RIA Novosti. Consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american Ben Rhodes a recunoscut că introducerea unei zone de interdicţie aeriană nu este o soluţie eficientă pentru rezolvarea conflictului sirian şi că aceasta poate duce la cheltuieli mai mari decât în cazul operaţiunii similare în Libia, conform agenţiei ruse de presă.