SUA îşi intensifică acţiunile militare la graniţa Rusiei, Serghei Lavrov ameninţă cu măsuri de ripostă

Statele Unite şi-au intensificat activitatea aeriană în apropierea granițelor ruse, după cum relevă datele de pe site-ul de monitorizare a aviației, Flightradar.

26 ian. 2022, 15:10
SUA îşi intensifică acţiunile militare la graniţa Rusiei, Serghei Lavrov ameninţă cu măsuri de ripostă

„Forțele aeriene ale SUA au trimis patru avioane pentru recunoaștere peste Ucraina și coasta Mării Negre. În acest moment, avionul de recunoaştere Boeing RC-135W Rivet Joint, Bombardier Challenger 650, Boeing RC-135V Rivet Joint și avionul de recunoaştere Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk survolează Ucraina și coasta Mării Negre”, a scris Lenta.ru, citând datele Flightradar.

Sursa citată menţionează că aeronavele implicate sunt utilizate în principal pentru recunoaștere radio, urmărirea țintelor terestre și maritime. Activitatea de recunoaștere aeriană a SUA a crescut din cauza mișcărilor sporite ale trupelor rusești în apropierea granițelor cu Ucraina.

De altfel, Rusia a avertizat miercuri că nu va sta cu „braţele încrucişate” în faţa acţiunilor Occidentului, pe care îl acuză că încearcă să obţină avantaje unilaterale şi să instige Ucraina de a provoca Moscova, relatează EFE şi Interfax.

Nu vom sta cu braţele încrucişate„, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, referindu-se la presiunile occidentale care urmăresc o „mai mare descurajare a Rusiei”, în cursul unei intervenţii în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal). În discursul său, şeful diplomaţiei ruse a denunţat faptul că Occidentul „şi-a dublat” presiunea politico-militară asupra Rusiei.

Este suficient să ne uităm la manevrele din ce în ce mai provocatoare desfăşurate de-a lungul graniţelor noastre, atragerea regimului de la Kiev pe orbita NATO, livrările de arme letale către acesta şi instigarea lui la provocări directe împotriva Federaţiei Ruse„, a declarat Lavrov.

Ministrul de externe rus a avertizat că Rusia va adopta „măsuri de ripostă necesare” dacă nu va primi un „răspuns constructiv” din partea Occidentului la cererile sale privind acordarea de garanţii de securitate, pe care Kremlinul îl aşteaptă săptămâna aceasta.

Citeşte şi Cine și cum l-a adus la putere pe Vladimir Putin. Ascensiunea incredibilă a „noului ţar”, de peste 20 de ani de neclintit de la Kremlin

Lavrov a insistat că Moscova nu va tolera ca dezbaterea asupra propunerilor de garanţii de securitate prezentate SUA şi NATO să se lungească la infinit şi speră că acestea se vor ţine de promisiunea de a răspunde în scris.

Din această cauză, a spus el, Rusia nu a dorit ca discuţiile cu privire la Ucraina şi propriile ei preocupări de securitate să fie extinse prin includerea Uniunii Europene sau a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit Reuters.

În funcţie de conţinutul acestui răspuns, aşteptat săptămâna aceasta, împreună cu colegii din alte instituţii vom pregăti propuneri pentru preşedinte (Vladimir Putin)„, a afirmat ministrul rus, reiterând poziţia Moscovei că va lua „măsuri adecvate”, pe care nu le-a specificat, dacă nu va primi un răspuns constructiv din partea SUA şi NATO cu privire la garanţiile de securitate pe care le solicită.

Citeşte şi Forbes: La o oră de la începutul războiului, flota ucraineană va fi pe fundul Mării Negre

Garanţiile de securitate cerute de Rusia prevăd încetarea extinderii în continuare a Alianţei Nord-Atlantice, în special în Ucraina şi Georgia, încetarea oricărei cooperări militare cu fostele republici sovietice şi retragerea trupelor şi a echipamentelor NATO pe poziţiile pe care le ocupa înainte de 1997.

În acelaşi timp, Rusia îşi va consolida cooperarea strategică cu Cuba, Venezuela şi Nicaragua în „toate domeniile”, a mai declarat ministrul rus de externe. „În ceea ce priveşte Cuba, Nicaragua şi Venezuela, avem relaţii foarte strânse şi cooperare strategică în toate domeniile: în economie, cultură, educaţie şi colaborarea tehnico-militară”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a menţionat că, în timpul discuţiilor recente cu liderii celor trei ţări, preşedintele rus Vladimir Putin a convenit să consolideze în continuare legăturile cu Cuba, Venezuela şi Nicaragua.