SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania cer ONU să reacţioneze la testul de rachetă al Iranului

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au trimis o scrisoare miercuri Comitetului de sancțiuni al ONU pentru a acționa după recentul test de rachetă iranian, considerându-l o încălcare a unei rezoluții a Națiunilor Unite, informează Reuters, citată de Agerpres.

22 oct. 2015, 07:30
SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania cer ONU să reacţioneze la testul de rachetă al Iranului

În scrisoare, trimisă Comitetului de SUA în numele celor patru țări, se afirmă că lansarea rachetei a încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate și se reiterează faptul că rachetele balistice sunt „în mod inerent capabile să poarte arme nucleare”.

„Avem încredere că aceste informații vor ajuta Comitetul în responsabilitatea sa de a examina și lua măsurile adecvate ca răspuns la încălcările rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, se adaugă în scrisoare.

Acest dosar a făcut obiectul unor consultări cu ușile închise miercuri după-amiază în Consiliul de Securitate, la cererea Washingtonului, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Iranul îşi fabrică propriul său SCUT ANTIRACHETĂ

Comitetul, care dispune de experți, trebuie să stabilească dacă Iranul a violat rezoluția 1929 a Consiliului de Securitate, care datează din 2010.

Noi sancțiuni ale ONU sunt cu toate acestea puțin probabile, potrivit unor diplomați citați de France Presse, având în vedere acordul nuclear istoric încheiat între Teheran și marile puteri în luna iulie.

Pentru sancționarea Teheranului ar fi nevoie de asemenea de acordul Rusiei și Chinei, care pot bloca orice decizie prin utilizarea dreptului lor de veto.

Iranul a anunțat pe 11 octombrie testul unei noi rachete, fără însă a preciza raza ei de acțiune.