SUA: Mineri salvaţi dintr-un lift blocat la 270 de metri adâncime. Au stat în subteran 11 ore

Serviciile de salvare americane au reuşit să scoată la suprafaţă 17 mineri care fuseseră blocaţi în subteran, la o adâncime de 270 de metri. Mai întâi au fost scoşi patru mineri şi apoi ceilalţi care rămăseseră blocaţi în lift.

07 ian. 2016, 15:33

Minerii au rămas blocaţi miercuri seara în mina de sare Cayuga, care este exploatată de compania Cargill, a informat un purtător de cuvânt al companiei.

Echipele de intervenţie au reuşit să salveze de la prima intervenţie doar patru mineri. Ulterior, au fost scoşi şi ceilalţi cu un dispozitiv tip macara prevăzut cu o plasă, printr-un puţ de acces. Din fericire, niciun miner nu a fost rănit, relatează nbcnews.com.

Incidentul a fost provocat de un lift defect, ceea ce a făcut ca minerii să rămână la adâncimea de 274 de metri, blocaţi în liftul în care se urcaseră. Era schimb de tură în momentul respectiv. Liftul, care are sisteme de frânare, s-a defectat şi s-a blocat în momentul în care muncitorii coborau în mină, la lucru, potrivit nbcnews.com. Niciun miner nu a fost rănit.

Mina de sare Cayuga este exploatată de compania Cargill. În mină lucrează aproximativ 200 de persoane. Exploatarea minei a început în 1922, iar la ora actuală aceasta produce aproximativ 2 milioane de tone de sare. 

Compania Cargill a cumpărat drepturile de exploatare a minei în 1970, când se numea Cayuga Rock Salt. 

Operaţiunile în mină încetează temporar, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei. „Vom lua toate măsurile necesare şi nu vom mai exploata mina până când structura acesteia nu va fi sigură sută la sută, la standardele maxime de siguranţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al societăţii care exploatează mina de sare.