SUA pedepsesc Egiptul pentru că nu a înregistrat progrese democratice. Washingtonul îi blocează ajutorul financiar

SUA au decis să refuze Egiptului un ajutor de 95,7 milioane de dolari și să amâne acordarea unei sume suplimentare de 195 milioane de dolari din cauza lipsei de progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a standardelor democratice, a relatat marți Reuters, citând două surse familiare cu dosarul.

23 aug. 2017, 08:15
SUA pedepsesc Egiptul pentru că nu a înregistrat progrese democratice. Washingtonul îi blocează ajutorul financiar

Această decizie reflectă dorința SUA de a continua cooperarea în domeniul securității, dar și frustrarea față de atitudinea autorităților de la Cairo în materie de libertăți civile, mai ales după adoptarea unei noi legi care restrânge activitatea organizațiilor neguvernamentale, considerată ca parte a represiunilor în creștere față de cei care nu sunt de acord cu politica oficială, au indicat sursele menționate.

Purtători de cuvânt ai Casei Albe și Departamentului de Stat nu au putut fi imediat contactați pentru eventuale comentarii pe acest subiect, potrivit Agerpres.

Oficialii americani au fost în special indignați că președintele Abdel Fattah al-Sisi a permis în mai ca această lege vizând organizațiile neguvernamentale să intre în vigoare. Grupurile și militanții pentru drepturile omului au declarat că această lege interzice efectiv activitatea lor și face mai dificilă funcționarea organizațiilor de caritate.

Autoritățile egiptene asiguraseră anterior SUA că această lege, care restrânge activitatea ONG și introduce pedeapsa cu închisoarea de până la cinci ani pentru nerespectarea ei, nu va fi aprobată.