SUA prevăd un atac iminent al Iranului asupra Israelului. Tel Aviv amenință Teheranul cu lovituri asupra instalațiilor nucleare

Statele Unite ale Americii consideră că atacurile majore din partea Iranului către Israel sunt iminente. Acestea ar urma să aibă loc chiar în următoarele zile, țintele fiind, printre altele, și instalații nucleare.

10 apr. 2024, 23:34
SUA prevăd un atac iminent al Iranului asupra Israelului. Tel Aviv amenință Teheranul cu lovituri asupra instalațiilor nucleare
SUA prevăd un atac iminent al Iranului asupra Israelului. Tel Aviv amenință Teheranul cu lovituri asupra instalațiilor nucleare

SUA și aliații lor cred că atacuri majore cu rachete sau drone sunt iminente din partea Iranului împotriva unor ținte militare și guvernamentale din Israel, citând surse anonime. Potențialul atac ar putea avea loc în următoarele zile. Israelul a dat deja semnale că va ataca Iranul, inclusiv instalații nucleare, dacă Teheranul va lansa lovituri directe asupra teritoriului israelian.

Citește și: Războiul cu Rusia a sărăcit Ucraina. Zelenski scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani

SUA prevăd un atac iminent al Iranului asupra Israelului

Iranul a amenințat că va lovi Israelul, ca răspuns la atacul de săptămâna trecută asupra unui complex diplomatic din capitala siriană Damasc, în urma căruia au fost uciși înalți oficiali militari iranieni. Israelul nu a recunoscut în mod explicit că se află în spatele atacului, însă se pregătesc să fie atacați în orice moment.

Aliații occidentali ai Israelului au fost informați că este posibil ca instalațiile guvernamentale și militare israeliene să fie vizate de atacuri, dar nu și cele civile. Oficialii americani ajută Israelul în ceea ce privește planificarea și evaluarea informațiilor, potrivit unor informații citate de Bloomberg.

Israelul le-a transmis aliaților că se așteaptă ca acest atac să aibă loc înainte de a lansa o altă ofensivă terestră împotriva Hamas la Rafah, în Gaza, deși nu este clar când ar putea începe această operațiune. Serviciile de informații americane și occidentale indică faptul că un atac din partea Iranului și a reprezentanților săi nu ar trebui să vină neapărat din nordul Israelului, unde se află Hezbollah, aliatul Teheranului în Liban, au declarat sursele respective.

Oficialii israelieni au amenințat public Iranul că, dacă va lovi teritoriul israelian, Israelul va lovi teritoriul iranian. Miercuri, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a repetat jurământul de a riposta împotriva Israelului pentru lovitura de la Damasc, despre care a spus că echivalează cu un atac asupra teritoriului iranian.

Citește și: Șeful diplomației UE cere ajutor pentru războiul din viitorul apropiat: „Este aici, nu va începe mâine, dar nu putem nega realitatea”