SUA pun sub acuzare Huawei pentru fraudă, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic

Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice luni acuzaţiile împotriva companiei chineze de telecomunicaţii Huawei. Astfel, firma este acuzată de fraudă, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic, crescând tensiunile dintre China şi SUA cu câteva zile înaintea unor discuţii privind relaţiile comerciale între cele două părţi. Guvernul chinez a răspuns numind acuzaţiile „imorale şi incorecte”, scriu Reuters şi The Guardian.

29 ian. 2019, 06:51
SUA pun sub acuzare Huawei pentru fraudă, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic

Departamentul a acuzat Huawei şi pe directoarea sa financiară, Meng Wanzhou, că au încercat să încalce sancţiunile SUA împotriva Iranului, făcând afaceri cu Teheranul printr-o filială care a fost ascunsă.

Huawei şi-a bazat expansiunea globală pe „minciuni şi înşelăciuni”, conform Departamentului, care acuză firma chineză şi directorii săi şi de spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei.

Matthew Whitaker, procurorul general în exerciţiu, a afirmat că infracţiunile de la Huawei „au avut loc până la cel mai înalt nivel al companiei”.

Într-un caz separat, Departamentul de Justiţie a informat că Huawei a furat tehnologie de la operatorul T-Mobile din SUA.

Reacţia Chinei a venit la scurt timp. Wen Ku, un oficial important al Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei, a declarat la Beijing că aceste acuzaţii sunt „incorecte şi imorale”. Ulterior, Huawei a publicat un comunicat în care neagă toate acuzaţiile.

Meng, care este fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Canada în decembrie iar SUA au cerut extrădarea ei. Acuzaţiile împotriva lui Meng, care includ fraudă bancară şi electronică, au fost făcute publice abia luni.

Arestarea ei a stârnit indignarea Chinei, care a răspuns prin arestarea a doi cetăţeni canadieni. Beijingul şi Washingtonul vor avea discuţii la nivel înalt în această săptămână ca parte a unor negocieri care au ca scop oprirea unui război comercial dintre cele două părţi.

Wilbur Ross, Secretarul pentru Comerţ al SUA, a informat că acuzaţiile împotriva Huawei „sunt în totalitate separate” de negocierile privind comerţul.

Administraţia Trump încearcă să oprească companiile americane din a folosi tehnologiile Huawei şi pune presiune pe aliaţi pentru a face la fel. Experţii americani privind securitatea sunt îngrijoraţi că echipamentul ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru a spiona. Ren Zhengfei, fondatorul companiei, a negat aceste acuzaţii.