SUA se confruntă cu cel mai puternic val de frig din ultimii 20 de ani

Statele Unite se confruntă cu un val de frig polar nemaiîntâlnit în ultimii 20 de ani, însoţit de căderi abundente de zăpadă şi ploi îngheţate, care a constrâns numeroase state din centrul, nordul şi estul ţării să ia măsuri excepţionale, transmite luni AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
07 ian. 2014, 08:01
SUA se confruntă cu cel mai puternic val de frig din ultimii 20 de ani

Numeroase şcoli au fost închise şi autorităţile locale au cerut populaţiei să rămână în case. Zece persoane şi-au pierdut viaţa în ultima săptămână din cauza gerului care acoperă zone întinse începând din nordul Statelor Unite şi Canada până în Midwest şi ameninţă regiuni de obicei ferite de temperaturi foarte scăzute, precum Tennessee şi Alabama.

Recordul de temperatură negativă a fost consemnat luni în statul Montana, din nord-vest, unde mercurul termometrelor a coborât până la -53 de grade Celsius. Dar serviciile meteo estimează că ce este mai greu urmează să vină, alte recorduri fiind aşteptate pentru ziua de marţi.

Autorităţile avertizează că rafalele de vânt ce însoţesc acest val de frig de origine arctică fac ca temperatura resimţită de corpul uman să coboare până la niveluri potenţial mortale, iar după numai câteva minute de expunere pielea poate suferi leziuni grave.

‘Trebuie să facem faţă unei combinaţii periculoase de temperaturi foarte scăzute, gheaţă şi căderi abundente de zăpadă’, a declarat guvernatorul statului Illinois, care a declarat starea de urgenţă şi a cerut populaţiei să nu se aventureze pe străzi, el calificând furtuna de zăpadă ca fiind ‘demnă de Cartea Recordurilor’.

Traficul aerian este serios perturbat, peste 4.300 de zboruri fiind anulate, aproape jumătate pe aeroportul din Chicago, şi 6.500 au avut întârzieri.

Şi Canada este afectată cu valul de frig polar, în mai multe regiuni înregistrându-se sub -30 de grade Celsius, iar din cauza vântului puternic temperaturile resimţite au coborât până la -48 de grade Celsius.