SUA şi Israel discută despre impunerea de sancţiuni economice Iranului

Ambiţiile nucleare ale Teheranului au provocat îngrijorare în Europa şi în Statele Unite, dar mai ales în Israel. Discuţii pe această temă au avut loc, la sfârşitul săptămânii, între comandanţii militari israelieni şi americani.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 16:46
SUA şi Israel discută despre impunerea de sancţiuni economice Iranului

Guvernul israelian are datoria şi capacitatea de a împiedica eliminarea poporului evreu şi a statului Israel, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la conferinţa de la Wannsee, unde naziştii au stabilit soluţia finală. Săptămâna trecută, şeful Statului Major Interarme, generalul american Martin Dempsey a declarat, după ce a vizitat Memorialul Holocaustului – Yad Vashem, că SUA sunt angajate să împiedice repetarea unui nou holocaust, scrie Rador.ro

 

Vizita generalului american a avut loc în contextul în care Administraţia de la Washington a cerut clarificări în legătură cu intenţiile Israelului faţă de instalaţiile nucleare iraniene. Presa din Europa a sugerat că Administraţia americană nu va fi alertată rapid despre un eventual atac şi că premierul Benjamin Netanyahu păstrează secret eventualitatea unei operaţiuni militare. În Israel se comentează că preşedintele american Barack Obama încearcă să contracareze un asemenea plan. Washingtonul ar prefera măsuri diplomatice şi mai puţin pe cele economice, care vizează direct Banca Centrală a Republicii Islamice şi un embargou asupra exporturilor iraniene de petrol.