SUA şi NATO trimit Ucrainei sisteme de rachetă aer-sol din epoca sovietică. Putin ar vrea o discuţie cu Biden

Este vorba despre sisteme mobile de apărare din epoca sovietică, de tip SA-8, SA-10, SA-12 şi SA-14, precizează acest oficial.

16 mart. 2022, 15:37
SUA şi NATO trimit Ucrainei sisteme de rachetă aer-sol din epoca sovietică. Putin ar vrea o discuţie cu Biden

SUA şi NATO trimit sisteme de rachetă de tip sol-aer în Ucraina, anunţă miercuri un oficial american de rang înalt, relatează CNN.

Este vorba despre sisteme mobile de apărare din epoca sovietică, de tip SA-8, SA-10, SA-12 şi SA-14, precizează acest oficial.

Aceste sisteme au o rază de acţiune mai mică decât sisteme antiaeriene de tip S-300 cerute de Kiev.

Însă ele au o rază de acţiune mai mare decât rachetele mobile de tip Stinger furnizate anterior Ucranei şi îi oferă posibilitatea de a intercepta rachete de croazieră.

Rusia, anunţul aşteptat de tot mapamondul. Războiul din Ucraina s-ar putea termina în curând

Aceste sisteme din epoca sovietică provin de la parteneri NATO şi se află ”pe drum”, precizează oficialul citat.

Premierul ceh Petr Fiala : Ucraina are nevoie, mai presus de toate, de mai mult armament

Ucraina are, în primul rând, nevoie de mai multe provizii de armament pentru a se apăra împotriva forţelor ruse, a declarat, miercuri, premierul ceh Petr Fiala, după ce s-a întors dintr-o vizită la Kiev împreună cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki şi omologul sloven Janez Jansa, pentru a discuta cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform Reuters.

Volodimir Zelenski s-a adresat pentru prima dată Congresului SUA: „Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții pentru oameni. Vă cer o zonă de excludere aeriană, este prea mult să cerem asta?”

Prim-ministrul Cehiei a spus că delegaţia formată din cei trei lideri a discutat şi despre sancţiuni, armament şi ajutor umanitar, precum şi despre posibili viitori paşi diplomatici cu preşedintele ucrainean. Cei trei premieri au mers la Kiev în calitate de reprezentanţi ai UE.

Dmitri Peskov anunţă că Vladimir Putin este dispus să discute cu Joe Biden, în pofida sancţiunilor impuse de SUA

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a mai vorbit cu omologul său american, Joe Biden, de la începutul războiului din Ucraina, dar contactul dintre cei doi lideri se poate relua dacă este necesar, a declarat, miercuri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit CNN.
”Dacă este necesar, contactele (între Biden şi Putin) se pot relua”, a declarat Dmitri Peskov, reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă.

”Impunerea de sancţiuni (înalţilor oficiali americani) nu înseamnă oprirea contactelor”, a adăugat Peskov.

Marţi, Rusia a sancţionat înalţi oficiali americani, inclusiv Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA.